Nápady do kuchyně, které vám ušetří čas, nervy i peníze
Máme pro vás odzkoušené vychytávky na vaření, proti přetékání hrnců nebo na zajímavé skladování cibule a česneku.
Na vývar i do svařáku
Bobkový list, nové koření či kuličky pepře. To je namátkou výčet některých ingrediencí, s nimiž se setkáváme při vaření snad každého rodinného oběda či minimálně polévky. A jistě se shodneme na tom, že není nic otravnějšího, než toto koření následně lovit z hrnce. Někteří obchodníci tohoto chytře využili a začali prodávat přímo pytlíčky s kořením, které jednoduše po vaření vytáhnete a vyhodíte. Ovšem za nápad se platí, proto je i toto porcované koření o poznání dražší.
Pokud se vám ovšem nechce tyto pomocníky kupovat, ať už je důvod jakýkoliv, zkuste to udělat následovně. Vezměte si nerezové čajové sítko, které se dá uzavřít, vložte do něj potřebné koření a dejte do hrnce společně s ostatními surovinami. Jelikož je tento cedníček uzpůsobený na louhování čaje ve vroucí vodě, neublíží mu právě ani teploty při vaření a výsledný efekt bude stejný, jako byste do polévky či omáčky vložili pytlík od výrobce. Po uvaření čajítko jednoduše vytáhnete, koření vyhodíte a nemusíte se stresovat s jeho lovením. Důležité je pak čajítko důkladně umýt, aby vám pak čaj nechutnal po vývaru.
Stop přetečeným hrncům
Také se vám čas od času stává, že postavíte hrnec na sporák, někam si odběhnete a on vám mezitím přeteče? I v tomto případě existuje skvělá vychytávka na to, aby se vám to nestávalo. Jednoduše na hrnec položte dřevěnou vařečku, která vodu v hrnci udrží. Tento postup se osvědčil také u vaření problémových těstovin nebo mléka.
Pověste je do punčochy
Bydlíte v bytě a máte občas problém se skladováním cibule nebo česneku? Aby i to pro vás bylo pro příště hračkou, vezměte si na pomoc starou punčochu, kterou předtím vyperete a do níž jednotlivé kousky uložíte. Dbejte na to, aby mezi každou cibulí byl udělaný uzlík, který oddělí každý kus od sebe. Naplněnou punčochu si pak jednoduše pověste na dvířka spíže nebo jiné suché a tmavé místo. Vždy, když budete potřebovat cibuli odebrat, těsně pod uzlíkem punčochu ustřihnete.
Efektní vychytávkou je také využití těstovin či luštěnin jako stojanu na nože. Možná to zní divně, ale skutečně to funguje. Více o tom, jak si dlouhodobě netupit nože v příborníku, se dozvíte zde.