Jak pěstovat pokojovku, která přitahuje peníze a štěstí. Tlustice dokáže krásně kvést i vonět

 Zahrada 
07. dubna 2021 08:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při správné péči je tlustice dlouhodobá pokojová rostlina. Depositphotos
Plnoštíhlá krasavice neboli tlustice patří k pokojovým rostlinám, které snadno pěstují i začátečníci. Mezi sukulenty má jednu zvláštnost – dá se vypěstovat i ve tvaru bonsaje. Tlustice vás upoutá už na první pohled kompaktním růstem, sytě zelenými zaoblenými tučnými listy na ztlustlém kmínku.

Tlustici pěstujte v zemině pro pokojové rostliny, spokojí se i s běžnou zahradní zeminou s příměsí písku. Snese suchý vzduch v bytech, slunce na okně i mírný polostín. Nevadí jí ani nepravidelná zálivka. V létě tlustice může být venku, na slunci nebo v polostínu. Při teplotách nad 30 stupňů Celsia tlustice vodu nesnáší.

Co tlustice symbolizuje

Tlustice je symbolem štěstí. Tato pokojovka je perfektním dárkem pro někoho, kdo začal s podnikáním nebo uzavřel manželství. Listy tlustice jsou připodobňovány mincím a přitahují tak materiální bohatství a prosperitu. Chcete-li, aby rostlina přinesla vaší rodině peníze, umístěte jí do jihovýchodního rohu vašeho domova. Každý nový list bude znamenat zvýšení vašeho bohatství. V období květenství znázorňuje hluboké přátelství. Růžové a bílé květy odráží jemnou péči a pozornost, kterou jí majitel dal. Sladká vůně tak určuje trvající přátelství.

Co pomůže

Na přihnojování tlustice je vhodné minerální hnojivo, živiny jím dodáváte jedenkrát měsíčně pouze koncem jara v období nejbujnějšího růstu. Jediné, co může tlustici zlikvidovat, je přemokření kořenového obalu. Dochází k hnilobě kořenů a stonků rostliny. Starší rostliny zazimované v suchu a chladu do 10 stupňů Celsia přežijí i pětiměsíční období sucha. Tlustice netrpí chorobami, ze škůdců jí výjimečně napadají mšice. Ty zlikviduje jeden až dva postřiky proti savému hmyzu. Rostlina se bohatě větví a pokud ji máte venku, vykvétá během pozdního podzimu a začátkem zimy bílými drobnými květy ve tvaru jednoduchých hvězdiček.

Pěstování jako bonsaj

Sukulent je rostlina, která uskladňuje zásobu vody ve stoncích a listech, takže její silný kmínek vypadá po třech až pěti letech tvarování jako letitý veterán. Pokud chcete vypěstovat z tlustice bonsaj, potřebuje mít hodně světla pro vydatný růst. S letněním během dne už můžete začít v měsíci dubnu, po zmrzlých nechávejte rostlinu trvale venku. Během prvního roku můžete tvarovat tlustici podle toho, chcete-li mít v budoucnu silný vyšší kmen s korunkou nebo keřovitý tvar. Postranní větve se lehce vyštipují. 

Tlustice nemá ráda zimu

Upravený základní tvar tlustice na podzim přenesete do bytu. Přes zimu musí mít co nejvíc světla a teplotu okolo 10 stupňů Celsia. Od listopadu nezalévejte tak dlouho, dokud z výhonů neopadají spodní listy. Stačí, když zůstanou tři páry listů na každém výhonu. Teprve potom můžete rostlinu zalít. Po přezimování rostlinu přesaďte tak, aby část kořenů zůstala nad povrchem zeminy. Další roky pěstujete bonsaj stejným způsobem – tvarujete si rostlinu tak, aby vyhovovala vašim představám. Přirozeným tvarem při vytvoření vyššího kmene bude stromek s kulatou korunkou. Pokud chcete dosáhnout bizarnějších tvarů, odstraňujte přebytečné větve z koruny. Musíte postupovat opatrně, větve tlustic jsou křehké. Dále čtěte: Chcete mít doma nádherné bonsaje? Pak nesmíte podcenit tyto zdánlivé drobnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve