Nenechte se obtěžovat v domě mravenci. Zbavte se jich i bez chemie a navždy

 Dům 
14. dubna 2021 10:12 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V případě výskytu mravenců v domě musíte ihned jednat Depositphotos
Objevili jste na kuchyňské lince jednoho mravence a postupně zjišťujete, že další je v koupelně, ve spíží a v předsíni? Pokud s tím nebudete něco dělat, s největší pravděpodobností budete mít doma za týden desítky i stovky mravenců, kteří se u vás chtějí usadit. Jak proti nim účinně bojovat?

Aby se u vás mravenec objevil, stačí jen malá chyba. Například zapomenuté jídlo na kuchyňské lince nebo nesprávně uskladněné potraviny, které mravence lákají. V tu chvíli je problém tady. Stejně tak je tomu v případě dalších nevítaných návštěvníků, a to například octomilek či rybenek.

Ještě je doma nemáte? Na prvním místě je prevence

Naštěstí se s mravenci nesetkáte po celý rok, jsou aktivní zejména nyní na jaře. Co se týká druhu rezavých mravenců, tak ti domácnosti sužují nejčastěji na podzim. V první řadě je tedy důležité to, abyste dbali na prevenci.

Tedy dbejte doma na pořádek, nenechávejte na zemi drobky, a na kuchyňské lince i jinde v domácnosti otevřené potraviny a zbytky. To vše dělá váš domov pro mravence tuze atraktivní. Druhou důležitou oblastí prevence jsou těsnění. Zkontrolujte po zimě v koupelnách spáry, těmi se mravenci do domu často dostanou. Také zkontrolujte těsnění kolem oken a dveří.

Už je doma máte? Účinné způsoby, jak je zahubit bez chemie

Pokud váš domov mravenci již osídlili a vy nechcete rovnou kupovat chemické přípravky nebo volat deratizátora, můžete vyzkoušet některý z osvědčených způsobů, jak s nimi zatočit.

  • Citrusy proti mravencům: Kyselé mravencům nevoní, odpuzuje je to. Vytvořte si postřik z citrónové šťávy, kterým postříkejte veškeré spáry a dírky, kde se vyskytují mravenci. Druhým způsobem je vytvoření postřiku z vody a octa v poměru 1:1. Ten je účinný stejně tak.
  • Účinný pepř: Ať se jedná o pepř černý nebo i kajenský, mravenci ho přímo nenávidí. Nasypte jej na všechna místa, ze kterých se k vám dostávají mravenci. Pepřem můžete posypat i cesty na zahrádce, kde vám mravenci škodí.
  • Využijte lepicí pásku: Abyste zabránili vstupu mravenců do kuchyně a jiných místností, znemožněte jim přístup pomocí lepicí pásky. Abyste je na ni nalákali, posypte lepicí pásku cukrem.
  • Kyselina boritá: Lze ji koupit běžně v lékárnách. Využití má jak v kosmetice jako emulgátor, tak při konzervování mléčných výrobků. Vy ji můžete kvůli přesnosti ideálně pipetou nakapat do míst, kde se vyskytují mravenci.
  • Mouka: Obyčejnou moukou můžete velmi efektivně vytvořit pro mravence téměř nepřekonatelnou bariéru.
  • Klasická bílá křída: Křída odpuzuje mravence, protože obsahuje uhličitan vápenatý. Křídu můžete využít buď tak, že budete kreslit body/čáry, přes které se mravenci nevydají, nebo ji budete rozdrobovat na postižená místa.

Pokud však bydlíte v domě se zahradou nebo v bytě hned vedle přírody, tak se může stát boj se mravenci náročnější. Pokud se vám je nedaří vypudit těmito přírodními cestami, je na místě využít chemických prostředků, anebo odborné deratizace. Dále čtěte: BARF strava aneb návrat k přirozené syrové potravě. Jaké má pro psa výhody?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47