Jarní výsadba jahod. Jaké kroky dodržet, aby vám hned v létě plodily

 Zahrada 
11. dubna 2021 09:10 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výsadba jahod na jaře má mnohé výhody Depositphotos
Jestliže jste minulý rok na podzim nestihli zasadit nové jahody, nevadí, zasaďte je nyní na jaře. I tato jarní výsadba má mnohé výhody a někteří pěstitelé ji dokonce preferují. Jaké jsou tedy kroky, které bychom měli respektovat při jarní výsadbě jahod a na co si dát pozor?

Vesměs veškeré zahradní jahodníky, jak ty remontantní, měsíční, tak i jednou plodící, nepotřebují opylovače ke svému oplodnění, neboť jsou oboupohlavné a samosprašné. Pokud by však panovaly dlouhodobé špatné povětrnostní podmínky, je přítomnost včel a čmeláků určitou zárukou jejich opylení.

Kam jahodník zasadit – požadavky na půdu

Jahodníky jsou naštěstí velmi přizpůsobivé různým klimatickým podmínkám. Proto je můžete zasadit jak v nížinách, tak ve středních a podhorských podmínkách. Navíc jahodám vyhovuje téměř veškerá půda. Kde vám však zaručeně neporostou, to jsou skutečně chudé jílovité, štěrkovité nebo příliš zamokřené půdy. Nutno doplnit, že naprosto nevhodné podmínky pro jahody jsou mrazové kotliny.

Co je však třeba respektovat, je teplo a světlo, to jahodníkům prospívá. Pokud tedy zasadíte jahodník do adekvátně výživné půdy a když bude mít přísun tepla, světla a pravidelné vláhy, poroste vám v jakýchkoliv klimatických podmínkách. Udává se, že jahodník může plodit i při průměrné roční teplotě 7 °C.

Ideální termín výsadby – na co dbát

Jak již bylo řečeno v úvodu, ideálním termínem výsadby jahod je konec srpna až začátek září. Klidně bychom mohli začít i dříve, v letních měsících, zde je však nutné zajistit jahodám hodně pravidelné vláhy, aby nám kvůli silnému letnímu slunci neuschly, a hlavně aby pořádně zakořenily. Je to tedy určitým rizikem. Pokud výsadbu provedete později než v září, riskujete zničení rostlin prvními ranními mrazíky.

Kdo si však jahody na konci léta zasadit nestihli, nemusí zoufat. I jaro je velmi vhodným časem na jejich výsadbu. Sice vám jahody budou plodit o něco méně, kvůli tomu, že se tak nestihnout zakořenit, ale oproti tomu budou pak na podzim tvořit více výhonků, tedy další sazeničky. Díky nim si můžete zahustit porost, abyste měli další rok mnohem bohatší úrodu. Výhodou jarní výsadby je i to, že můžou rostlinky ještě čerpat zimní vláhu ze země.

Jak postupovat při výsadbě

Pro každý jahodník připravte cca 15 cm hlubokou jamku. Ohledně toho, jaké mezery nechávat mezi rostlinkami samotnými, to záleží na tom, jakou odrůdu jste si pořídili. Některé je potřeba od sebe sadit i víc jak půl metru. Tyto informace byste však měli získat od prodejce. Jakmile budete jahodníky sadit, myslete na to, že by sazenice neměla mít srdéčko zakryté hlínou, zasypte ji tudíž hned pod srdéčkem. Nakonec otestujte, zda je pevně uložena v zemině. Uděláte to tak, že jemně zatáhnete za list. Pokud jahodník tomuto tlaku odolá, vše je v pořádku. Dále čtěte: Když naši domácí mazlíčci stárnou. Na co je třeba dát si pozor a co je potřeba sledovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47