Pažitka je jedna z prvních jarních bylinek. Její pěstování je snadné a možné i celoročně

 Zahrada 
12. dubna 2021 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pažitka se dá využít mnoha způsoby Pixabay
Pažitka je jedna z prvních jarních bylinek, která se pěstuje velmi jednoduše. Poroste vám na záhoně, ve skleníku nebo doma v květináči. Tato bylinka má využití i v kuchyni, používá se k dochucování pokrmů. Je také cenným zdrojem minerálů a vitaminů, čímž podporuje naše zdraví.

Pažitka nese jméno po pažitu, ale tráva to není, patří totiž do rodu česneku. Pažitka pobřežní neboli šnytlík pochází ze Středomoří, ale u nás ji můžete najít volně na březích vodních toků. K pěstování jsou určené druhy šlechtěné pažitky zahradní. 

Pěstování není složité

Pažitka není náročná zelenina. Na zahrádce jí dopřejte slunné místo s dostatkem vápníku. Na jaře ji zhruba v únoru až počátkem března vysejte do skleníku a v dubnu přesaďte na záhon. Zvolit můžete i jiný postup, a sice přímý výsev do půdy v květnu. Podzimní kultury se přesazují ze skleníku na záhon v polovině června, ke sklizni je pažitka připravena v říjnu nebo listopadu. V tuto dobu si můžete trs pažitky přesadit do květináče, abyste ji měli k dispozici po celou zimu. Rostlině stačí k růstu občasné přihnojení například kopřivovým výluhem.

Jedlé květy

Šnytlík můžete pěstovat na jednom stanovišti i několik let. Je ale nutné odřezávat dřevnaté květní stonky a ke konzumaci používat pouze jemné listy. Ve druhém roce vám pažitka vykvete růžovými a nafialovělými květy. Pažitka vám pokvete dlouho, a sice od května až do srpna. Nektar z květů je oblíbenou pochoutkou pro včely. Na květech si však můžete pochutnat i vy. Jsou jedlé a můžete je použít do polévek, rizota nebo na těstoviny jako chutnou a aromatickou ozdobu. Je to sice netradiční, ale právě i květy chutnají po pažitce.

Pěstování pažitky v květináči

Aby vám pažitka v bytě rostla celou zimu, je nutné ji zalévat a sestřihávat. Pokud nať nespotřebujete, můžete ji zamrazit podobně jako kopr. Pokud vám nať zaschne, pažitku nevyhazujte, suché listy ostříhejte a rostlinu dejte do chladu. Až ji pak přenesete do tepla, opět obrazí. Pažitka obsahuje hodně vitaminů a minerálů, zvláště pak vápník a draslík. V kuchyni je to pravý zázrak, dokáže nahradit sůl, navíc má i cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit právě cibuli. Ochutit jí můžete i ryby, polévky a omáčky. Dále čtěte: Přichází duben, čas setí zeleniny i prořezávání starých stromů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47