Mandelinky každoročně škodí bramborám. Poraďte si s nimi bez chemie a zároveň vsaďte na prevenci

 Zahrada 
24. května 2021 19:00 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Mandelinky jsou odolní škůdci, kteří se velmi rychle množí  Pixabay
Mandelinky jsou obávanými škůdci. Nejvíce jich najdete na bramborách, ale škodí také paprikám či lilkům. Začněte se jich zbavovat zavčas. Pokud neradi používáte chemické prostředky, které sice mandelinky zničí, ale zároveň zasáhnou i brambory, vyzkoušejte šetrnější varianty.

Mandelinky se rozmnožují velmi rychle, proto je těžké se jich zbavit. Oplozené samičky nakladou zhruba třicet až čtyřicet vajec. Následně se z nich vylíhnou larvy, které bramborám škodí také. Zachránit svoji úrodu můžete, když zareagujete včas.

Pěstujte brambory každý rok na jiném místě

Pro boj s mandelinkami je nejlepší prevence. Nepěstujte brambory každý rok na stejných záhonech. Příští rok jim vymezte jiné místo. Brouci totiž často přezimují v půdě a na jaře se s chutí pustí do nových brambor. Každý rok se jich zároveň zbavujte jinými způsoby, protože mandelinky jsou velmi odolné. Naštěstí existuje hned několik možností, jak s nimi zatočit.

Vysaďte mezi brambory rostliny, které mandelinky odradí

Každý škůdce má své slabé místo. Mandelinky bramborové odpuzuje šalvěj, měsíček lékařský nebo kopr. Všechny tyto rostliny můžete vysázet mezi brambory a také okolo nich. Nenasytných brouků se tím sice zcela nezbavíte, ale eliminujete jejich počet a zachráníte tím více úrody.

Vylouhujte listy z ořechů

Mandelinky můžete zneškodnit pomoci výluhu z listů vlašského ořechu. Připravte si jich zhruba půl kilogramu. Zalijte je dostatečným množstvím vody tak, aby všechny listy měly přístup k vodě, kterou nechte vařit zhruba dvacet až dvacet pět minut. Poté výluh zřeďte ještě dalšími čtyřmi až pěti litry, abyste přípravku měli dostatek. Poté ho nalijte do většího rozprašovače a můžete s ním začít brambory stříkat.

Posypte listy mandelinek kukuřičnou moukou

Velkou hrozbou je pro mandelinky kukuřičná mouka, protože je zabíjí. Po styku se škrobem se brouk nafoukne a zanedlouho z něj vyprchá život. Nachystejte si větší množství kukuřičné mouky, kterou rozhoďte na listy brambor a poté je ještě postříkejte vodou. Pokud tento proces budete opakovat pravidelně, o většinu své úrody nepřijdete. Kromě mandelinek vám mohou dělat starosti také mšice. Rostliny před nimi můžete ochránit přírodní cestou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?