Spousta lidí dělá každý rok tu stejnou chybu a kupuje pro výsadbu balkonovek novou zeminu

 Zahrada 
25. dubna 2021 09:35 / Šárka Sokolská
  6
📷
4 fotografie v galerii
Stará zemina bývá plná kořenů, zbytků rostlin i mikroorganismů Pixabay
Spousta lidí dělá každý rok tu samou chybu. Kupuje si pro výsadbu balkonovek novou zeminu. Přitom ji stačí správně ošetřit a můžete ji použít znovu.

Důvodem, proč se řada lidí zbavuje staré zeminy, je prostý. Taková použitá hlína je totiž prorostlá nejenom kořeny, ale především v ní nebývá mnoho živin a někdy obsahuje celou řadu škůdců, kteří se doslova jenom těší, až se jim nabídne něco nového a zajímavého a začnou se množit. Vše má ale řešení.

Očista zeminy

Pokud se rozhodnete zeminu použít i další sezonu, nechejte ji v první řadě dobře proschnout. Pak se ji snažte co nejvíce prosít, abyste zeminu zbavili všech hrubých nečistot, jakými jsou kořeny, kamínky, zbytky rostliny, housenky a další hmyz.

Sterilizace

Jakmile máte zeminu pročištěnou, je potřeba půdu sterilizovat. Tento úkon můžete dělat několika způsoby.

Sluncem 

Je to asi nejsnadnější a především nejlevnější způsob sterilizace. Stačí totiž využít sluneční záření. Pokud je na jaře slunečního svitu dostatek, určitě to vyzkoušejte. Stačí půdu přesypat do uzavíratelných nádob nebo černých pytlů. Ty navíc přitahují sluneční záření. Půdu pak nechejte na přímém slunci po dobu 4 až 6 týdnů. Vytvořené teplo a dusno zabije hmyz a zničí patogeny. 

V troubě

Potřebujete-li menší množství hlíny, například na výsadbu truhlíku nebo květináče, můžete ji sterilizovat v troubě. Zapněte ji na 70 °C a hlínu v ní pečte po dobu 30 minut. Počítejte však s tím, že se vám bude po interiéru linout zemitá vůně.  

Mikrovlnka

Podobným způsobem můžete využít mikrovlnku. Hlínu vložte do nádoby a přikryjte ji víkem, které má alespoň jednu díru. Poté nastavte spotřebič na maximální výkon na asi  90 sekund. Poté nechte plně vychladnout. 

Doplňte živiny 

Zeminu nyní máte zbavenou všech nečistot a díky sterilizaci i mikroorganismů, hmyzu, ale i živin. A ty je potřeba znovu doplnit. Je to jednoduché. Stačí zeminu smíchat s kompostem v poměru jedna ku třem anebo s novou dávkou zeminy v poměru jedna ku jedné. Nezapomeňte přidat také hnojivo, které je potřeba pro pěstování vámi určené rostliny. Před výsadbou rostliny vyčistěte a dezinfikujte květináče. Jak na to, jsme psali zde. Zbývající zeminu uskladněte v uzavíratelných nádobách.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47