Vypěstujte si vlastní šťavnaté a sladké broskve

 Zahrada 
19. května 2021 11:20 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pěstování broskvoní má svá specifika a nároky Depositphotos
Vyzrálé šťavnaté broskve jsou zásobou vitaminů po celou dobu léta a prázdnin. Už zdaleka neplatí, že broskvoně lze pěstovat pouze v nejteplejších oblastech. Málokterý ovocný druh u nás zaznamenal takový rozvoj jako broskvoně.

Dříve sadaři pěstovali jen méně kvalitní, převážně bělomasé odrůdy, ale v pozdějších letech došlo k velkému posunu v kvalitě u našich i zahraničních odrůd. Pěstování broskvoní se u nás rozšířilo nejen mezi velkopěstiteli, ale i u zahrádkářů.

Teplomilné ovocné druhy

Broskvoně se řadí mezí teplomilné ovocné druhy, což klade určitá omezení v pěstování vzhledem k vyšším nárokům na podnebí a stanoviště. Nejlépe se broskvoním daří v nižších a teplejších oblastech s nadmořskou výškou do 250 m, ale v zahrádkách můžete i ve vyšších polohách najít vhodné lokality. Bývají to jižní stěny domů a různá zákoutí, kde jsou stromy chráněny před severním větrem a jarními mrazy.

Výběr půdy

Půda by měla být lehčí až středně těžká, hnilitopísčitá, dobře zásobená živinami a vláhou. Nevhodná pro výsadbu broskvoní jsou místa s těžkou, zamokřenou půdou s vysokou hladinou spodní vody nebo půdy s vysokým obsahem vápníku, ve které trpí broskvoně chlorózou. Často pro výsadbu broskvoně vybírejte místa, kam se na jaře opírá slunce, ale náhlé tepelné změny mezi mrazivou nocí a slunečním dnem mohou vést ke vzniku trhlin na kmeni. Toto nebezpečí můžete zmírnit jednoduchým nátěrem kmenů vápenným mlékem. K dalším předpokladům dobré úrody patří vhodná výživa, závlaha a optimální doba řezu. 

Kdy vysazovat

Broskvoně je nejvhodnější vysazovat na jaře, vysazování na podzim je nejisté a je zbytečné riskovat zmrznutí stromků. Na zahradách se nejvíce pěstuje tvar nízkokmen s dutou kotlovitou korunou, kdy má kmínek výšku jeden metr, korunka je tvořena třemi až čtyřmi kosterními větvemi a terminál chybí. Co se týká vzdálenosti stromku při výsadbě, roli hraje odrůda, kvalita půdy i jeho tvar. Další stromky vždy vysazujte v dostatečné vzdálenosti od vysazené broskvoně, minimálně 3 metry. Dále čtěte: Využijte jaro a dostatek času k výsadbě stromů.

Dělení broskví

Podle znaků a vlastností plodů se odrůdy broskvoní zařazují do několika skupin:

  • pravé broskve se slupkou plsnatou a oddělitelnou dužinou od pecky
  • tvrdky se slupkou plsnatou a neoddělitelnou dužninou od pecky
  • nektarinky se slupkou lisou a oddělitelnou dužninou od pecky
  • bryňonky se slupkou lysou a neoddělitelnou dužninou od pecky
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve