V bytě alergika nesmějí být zbytečnosti. Nesvědčí mu ani záclony

 Dům 
19. května 2021 20:35 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ani koberce nejsou to pravé ořechové Depositphotos
Život s alergií není žádný med. Pokud se s touto diagnózou teprve sžíváte, zřejmě přemýšlíte nad tím, jaké změny budete muset udělat. Trpíte-li alergií na prach, plísně či roztoče, rozhodně vám pro začátek postačí udělat pár změn přímo u vás doma.

Je dost možné, že se vám už jen ruku v ruce s těmito kroky uleví a vaše problémy budou snáze zvládnutelné.

Dejte záclonám sbohem

Zakládáte si na vyzdobených oknech, ve kterých nesmí chybět nádherně bílé záclony? Pak pro vás máme špatnou zprávu. V blízkosti alergika by takové doplňky vůbec neměly být. Ač se to nemusí na první pohled zdát, drží se v nich spousta prachu, který je příčinou mnoha problémů.

A stejné je to i se závěsy. Byt pro alergiky by měl být proto ideálně od záclonek a závěsů oproštěn a okna by měly stínit maximálně omyvatelné žaluzie. Ty jsou navíc v dnešní době nabízeny v mnoha materiálových i barevných variantách, takže i s nimi můžete nadělat spoustu parády. A pokud sáhnete po venkovní variantě, získá váš byt či dům punc luxusu.

Roztočům se daří v kobercích

Další by měly přijít na řadu koberce. Je jasné, že tato změna není reálná ze dne na den, ale určitě byste s ní měli počítat. Žádné jiné místo totiž není lepší pastvou pro nejčastější alergeny, kterými jsou prach a roztoči.

Začněte proto ve svém rozpočtu počítat s položkou na výměnu podlahové krytiny za takovou, která by se měla udržovat nejlépe vlhkým mopem. A do doby, než k výměně dojde, vysávejte koberce co nejčastěji, a také občas zajistěte jejich mokré čištění.

Památeční předměty uschovejte do skříně

Takzvanou mokrou variantu volte také při utírání prachu, aby se příliš nevířil. Před každým otíráním nábytku si hadřík alespoň navlhčete vodou, případně můžete využít speciální prostředek na nábytek, který zároveň může zabránit brzkému usedání prachu. Navíc je vhodné schovat všechny drobnosti, na kterých se prach usazuje, tedy různé suvenýry, porcelánové slony či skleněné vázičky.

Samostatnou kapitolou jsou pak psí chlupy, které jsou také jedním z častých alergenů. Čtyřnohých miláčků se určitě zbavovat nemusíte, ale jistá opatření budete muset udělat, a to hlavně v oblasti úklidu. Více na téma úklidu v domácnosti alergika jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve