Důvody, proč někteří psi štěkají příliš často

 Mazlíčci 
18. května 2021 16:07 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Psi se vám neustálým štěkáním snaží něco sdělit  Depositphotos
Štěkání je pro psy běžná aktivita, se kterou jejich páníčci musejí počítat. Pokud však štěkají příliš často, začíná to být nepříjemné a obtěžující. V některých případech o sobě pejsci nedávají vědět jen kvůli tomu, že se nudí. Zjistěte, zda vašeho čtyřnohého parťáka náhodou něco netrápí.

Pejsci mají v životech lidí důležité místo. Můžete s nimi zažít spousty krásných okamžiků, ale zároveň občas přijdou i krušné chvíle. Soužití s chlupáčem dá zabrat, protože má své potřeby, které je nutné pravidelně naplňovat.

Můžete se setkat s tím, že psa bude obtížné vychovat nebo ho postihnou nějaké zdravotní problémy. Za potíž lze označit i velmi časté štěkání, které vás může občas přivádět k šílenství. Štěkáním se vám chlupáč snaží něco říct, mnohdy však nejde na první pohled rozpoznat, co ho trápí. Důvody mohou být následující.

Bolest

Za častým a zdánlivě bezdůvodným štěkáním může stát bolest. Pejska mohou trápit některé nemoci, ale na první pohled nemusíte poznat, jaká část těla jej bolí. Mohl se někde zranit, aniž byste si toho všimli, což se stane poměrně snadno, když s ním netrávíte dvacet čtyři hodin denně. Můžete se zkusit jemně dotknout některých míst na těle a podle jeho reakce poznat, co by jej zhruba mohlo bolet. Pokud na nic nepřijdete, neváhejte a navštivte veterináře.

Osamělost a separační úzkost

Pejskové jsou společenští tvorové. Potřebují častý kontakt s lidmi a ostatními zvířaty. Pokud chlupáče necháváte často na zahradě či v domě samotného, nebude se cítit dobře a své emoce dá najevo pomocí štěkání nebo vytí. Psi potřebují duševní i fyzickou stimulaci, aby se unavili a byli schopní vydržet chvíli sami.

S osaměním úzce souvisí separační úzkost, což je pro mazlíčky pocitově horší stav než běžná osamělost. Jde o velikou úzkost z odloučení. Pejskové často kvůli svému trápení štěkají, škrábou dveře nebo okusují nábytek. Se separační úzkostí svého mazlíčka se musíte naučit pracovat, i když to bude dřina. Dále čtěte: Chraňte své mazlíčky před klíšťaty, ochráníte tím i sebe.

Teritorium

Pejsci si obvykle hlídají své teritorium. Cítí, že místo, kde žijí, je jejich majetkem a mají potřebu jej chránit. Někteří se do tohoto úkolu zapojují tak horlivě, že štěkají i při téměř neslyšném šramocení, protože by to znamenalo, že se jim někdo vkrádá na jejich území. Chlupáči někdy mohou štěkat i u postele a nemusí tam nutně být cizí vetřelec. Jednoduše dávají najevo všem ve svém okolí, že nemají na jejich pozemku co dělat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve