Jak vybrat pokojovky do ložnice, aby se jim výborně dařilo a dobře zvlhčovaly vzduch

 Dům 
19. května 2021 12:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Většině pokojovek se daří u okna Pixabay
Obecně zelené rostliny mají uklidňující účinky a dokážou odbourávat škodlivé látky z ovzduší. To jsou důvody, proč bychom se jim neměli vyhýbat ani v ložnici. Pokojovky navíc fungují jako přírodní zvlhčovače vzduchu.

Pokud nechcete rostliny stavět na okenní parapet, například kvůli pravidelnému větrání, je třeba jim najít vhodné místo. Květinám v ložnici se rozhodně nedoporučuje přisvěcovat žárovkou či zářivkou, protože modré světlo komplikuje usínání a snižuje kvalitu spánku.

Volba podle světla

Větší květiny pěkně vypadají vedle postele nebo nočního stolku, ovšem mohou trpět nedostatkem světla. I s menším přísunem se spokojí kořenokvětka zvaná domácí štěstí a monstera. Pokud na toto místo dopadá více paprsků, nikoli však přímé slunce, pěstovat zde můžete druhy vyžadující rozptýlené osvětlení, a to je z běžně pěstovaných původně tropických druhů většina. K nejoblíbenějším patří palmy, pokojové kapradiny, ledviníky, které mohou splývat ze stolku, police či závěsného košíku. Svědčí jim vyšší vlhkost vzduchu, kterou můžete podpořit odpařovačem nebo mlhovací fontánkou. Pro krásu i zdraví je ideální rostlinou eukalyptus nebo rýmovník, které do ovzduší uvolňují antiseptické silice. Raději se vyvarujte kvetoucích a intenzivně vonících pokojovek, jako je na příklad voskovka nebo věncovec.

Chladná ložnice

Pokud spíte při nižších teplotách kolem 15 stupňů Celsia, pak bude vaše ložnice, pokud je světlá, ideálním místem pro subtropické a středozemní rostliny, které dodají místu eleganci a styl středomořských zemí. Zhruba 16 stupňů Celsia je pro většinu z nich nejvyšší teplota vhodná pro zimní období. Spodní hranice by neměla klesnout pod nulu, ale to v ložnici nehrozí.

V létě se jim bude lépe dařit venku, na balkoně, terase, zahradě nebo alespoň u otevřeného okna. V tomto období musíte dát pozor na přelévání. Aktivita rostlin je malá, proto vyžadují jen minimum vody a žádné hnojení. Mezi tyto květiny patří třeba myrta obecná – je známá především jako ozdoba na klopách svatebčanů. Můžete ji pěstovat i jako ministromek v květináči. Její listy jsou plné vonných silic a působí podobně jako aroma lampa s vonnými léčivými olejíčky. Olivovník evropský, který jako malý stromek v nádobě vám zdobil zahradu nebo terasu, se dá rovněž přesunout do chladné ložnice. Ideální místo pro něj bude u okna. Citrovník a pomerančovník také ocení zimní pobyt v chladu. Často i touto dobou na nich rostou a dozrávají plody a zároveň mohou kvést. Jejich vůně působí antidepresivně a zlepšuje náladu. Pro citlivé jedince však může být v ložnici příliš intenzivní.

Kvetoucí bramboříky

Okenní parapet v chladné ložnici mohou zdobit bramboříky. Jejich životní cyklus je opačný než u tropických druhů. Na počátku léta se zatáhnou a pokud je necháte v suchu a teple, na podzim i po celou zimu krásně pokvetou. Pěstovat můžete malé i velké kultivary s květy nejrůznějších barev. Dále čtěte: Přírodní matrace: Velbloudí vlna chrání před chladem i horkem, kaučuk odolá roztočům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod