První pomoc při uštknutí psa zmijí. Co dělat a čemu se naopak vyhnout

 Mazlíčci 
31. května 2021 09:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zmije je prakticky jediný volně žijící jedovatý had u nás Pixabay
Během jarních a letních měsíců hrozí psům celá řada nebezpečí. Jedním z těch největších je uštknutí hadem, respektive zmijí. Víte, jak se zachovat pokud k tomu dojde?

V našich končinách se obvykle setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, kterým je zmije obecná. Ta obvykle setrvává v blízkosti vody, ve vysoké trávě či na prosluněných stráních, cestách a loukách. I když jde o velmi plaché zvíře, pokud se cítí ohrožena nebo ji něco vyleká, například pes, může zaútočit. Víte, co v takovém případě dělat? Pro psa může být totiž zmijí uštknutí smrtelné.

Jedovatější na jaře

Pokud vašeho psa kousne zmije, záleží na tom, zda se to stalo na jaře, nebo na podzim. Během jara má totiž had v jedových váčcích větší zásobu jedu, který se v nich nahromadil během zimy, kdy zmije nelovila. A ten je hodně toxický. Během léta, kdy zmije loví, jed postupně ztrácí.

Místo uštknutí

Důležitou roli hraje také to, do jakého místa bylo zvíře uštknuto. Větší nebezpečí nastává u kousnutí do hlavy, krku a hrudníku, protože jed se tak velice rychle dostane do celého těla.  

Jak poznáte uštknutí

Pokud vašeho pejska zmije kousne, dá to pes najevo tím, že uskočí stranou či zakňourá. Pozor, ne vždy můžete zmiji zahlédnout. Proto v takovém případě psa důkladně prohlédněte. V místě kousnutí bývá otok, zčevenání a bolestivost poraněného místa. Zvíře si také může postižené místo olizovat. Později se mohou objevit dýchací obtíže, zvracení, spontánní vyprazdňování, svalová slabost, křeče. Stejně tak ale může docházet i k tzv. suchému uštknutí, kdy je zmije například krátce po lovu a tudíž při kousnutí jed vůbec do těla zvířete neuvolní.

První pomoc 

V první řadě je potřeba, abyste vy sami zachovali klid a nepanikařili. V žádném případě se nepokoušejte jed vysávat ani vymačkávat. Nejprve pejskovi sundejte obojek pro případ, že by došlo k otoku hlavy. Pokud zmije kousla psa do končetiny, snažte se ji znehybnit a jen lehce zaškrtit. Jinak se zvířetem moc nemanipulujte, aby se jed rychleji nerozšířil do celého těla. Pokud psa unesete, opatrně ho vezměte do náruče a co nejrychleji ho zavezte k veterináři. Toho předem informujte, aby byl na vás dobře připraven. Další rady, jak psovi poskytnout první pomoc v případě úrazu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?