Kýchání u koček může znamenat i vážné onemocnění

 Mazlíčci 
22. října 2019 11:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I domácí kočky mohou chytit celou řadu infekcí Depositphotos
Kýchá vaše kočka? Příčin může být celá řada a ne vždy se jedná o nemoc. Naučte se, jak rozlišovat příznaky a zjistěte, kdy je třeba navštívit veterinární kliniku.

S kočkami je to občas podobné jako s lidmi. I ony mají své nálady, různé chutě a i je umí potrápit různé nemoci. Na rozdíl od člověka však nedokáží říct, co je zrovna bolí nebo jim chybí. Pak musí nastoupit jejich pán, aby zjistil, proč například jeho kočka tak často kýchá, zda je to kvůli rýmě nebo je za tím i něco jiného. 

Chřipka nebo rýma

Pokud vaše kočka čas od času kýchne, nemusí to znamenat vůbec nic. Může jít o projev alergie, nebo lehkého podráždění dýchacích cest. Jestliže se kýchání stupňuje a projevuje se často a přidá se do toho i teplota, může jít i o chřipku. Ta pro kočky představuje závažné riziko. Kromě teploty se totiž často objeví zapáchající nosní výtok, apatie, oči plné hnisu a orální léze, nechutenství. Pokud toto onemocnění neléčíte, může mít i fatální následky.

Když strčí čenich, kam nemá

Kočka velmi často strká čenich do všech možných zákoutí. Nezřídka se tak stane, že jí v čenichu uvízne nějaký cizí předmět. To může způsobit podráždění vedoucí ke kýchání, jakožto přirozené obranné reakci. Kočka se tak snaží o vypuzení předmětu, při tom může také hlasitě mňoukat, čímž naznačuje, že ji to bolí. O tom, co znamenají další časté kočičí projevy, jsme psali zde. Pokud nic nepomáhá, raději navštivte veterináře. 

Infekce

Kýchání u koček může také způsobit plísňová infekce. Kryptokokóza je onemocnění, které se rozvíjí v nosní dutině a šíří se po celém těle. Projevuje se nejenom kýcháním, ale také rýmou a sípáním. Pokud se k tomu přidá vodnatý či hnisavý výtok z očí, kočka začne prskat, kašlat nebo má zánět spojivek, může se jednat o chlamydiózu. Jde o  bakteriální infekci, která vytváří perfektní podmínky pro kočičí chřipku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve