První pomoc pro psa. Je nutné dodržet několik důležitých pravidel

 Mazlíčci 
02. května 2020 08:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zavázat psovi packu nemusí být vůbec jednoduché Depositphotos
O první pomoci pro člověka se učí často děti už na základních školách. Na polohu na boku, vytažení jazyka z úst nebo srdeční masáž si vzpomene každý. Jak je to ale v případě, že se zraní pes a potřebuje pomoc? Existuje několik důležitých pravidel.

Tak jako se může zranit člověk, stejně jednoduše přijde k úrazu i pes. Může se porvat s jiným psem, špatně došlápnout, ulomit si dráp nebo vběhnout pod auto. Majitel pak často neví, co má s kňučícím nebo krvácejícím psem udělat.

Tři pravidla

I když zavoláte potřebnou pomoc, může chvíli trvat, než se dostaví. V takovém případě rozhodují okamžiky a vy v nich musíte konat potřebné věci. Existují tři základní pravidla, která je nutné dodržovat a neměli byste na ně zapomínat.

Nejdůležitější je zachovat si klid. Jakkoliv si myslíte, že je to jednoduché, ve stresující situaci to není vůbec lehké. Když uvidíte psa pod autem nebo jak pajdá a vynechává jednu tlapku, ze které mu valí krev, možná se leknete a začnete zmatkovat. Panika je ale to poslední, co pes v takové chvíli potřebuje.

Důležité je zavolat veterináře, proto mějte jeho číslo uložené v mobilu. Vysvětlete mu po telefonu, co se stalo, aby vám mohl poskytnout rady pro zraněné zvíře. Tím získáte čas pro to, než přijede na místo, nebo než psa odvezete k němu. Pro noc nebo víkend mějte nastudované číslo na rychlou veterinární pomoc.

I když se vám to zdá zvláštní, nasaďte psovi náhubek a vodítko. Zraněné a šokované zvíře totiž může reagovat tak, jak byste vůbec nečekali. Psi se často pomoci brání a kvůli bolesti a strachu mohou začít kousat, takže ještě můžete přijít ke zranění.

Pomalé pohyby

Přestože psa dobře znáte, přistupujte k němu pomalu a nedělejte žádné prudké pohyby. Musíte být v klidu. Náhubkem docílíte toho, že nikoho nepokouše. Vodítko zase zaručí, že šokovaný, zmatený a zraněný pes nikam neuteče. Potom můžete začít obvazovat rány, stříhat utržený drápek nebo nasazovat provizorní dlahu vytvořenou z dřeva, starých novin a jiných věcí. Rány je vždy potřeba umýt a vyčistit.

Pokud jste nikdy psa neošetřovali, můžete si to vyzkoušet dříve, než se něco stane. Zkuste dát psovi obvaz a aspoň uvidíte, jak vám to půjde v klidné situaci a jak bude zvíře reagovat, přestože není zraněné. V reálné situaci však přibude stres na vaší straně a šok na straně psa. Můžete zkusit psovi změřit teplotu nebo jinou činnost.

Vhodná lékárnička

Můžete si také zaplatit kurz první pomoci pro psy, pohybují se v řádu dvou tisíc korun. Vhodné je mít doma i lékárničku. Obsahovat by měla obvazy, obinadla, vatu, nůžky, ale i dezinfekci nebo mast proti kousnutí hmyzem. Hodí se i tabletky aktivního uhlí pro případ průjmů, náplasti, pinzety, kleště například na odstranění klíštěte, ale i teploměr, rukavice i žiletka, injekce a ústní špachtle. Na cestách byste si měli vystačit s menším balíčkem s obvazy, nůžkami, dezinfekcí a pinzetou. O zlozvycích psů jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod