Podpořte jahody během kvetení. Stačí maličkost a budete se těšit z výborných plodů

 Zahrada 
06. června 2021 08:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jahody jsou poměrně náročné rostlinky na výživu Pixabay
Pokud si na zahradě nebo balkonu pěstujete jahody, dost možná už jsou samý květ. A právě teď začíná období, kdy byste jahodníkům měli věnovat zvýšenou péči. Díky ní se můžete těšit na opravdu chutné plody. Co tedy dělat?

Kdo by nemiloval tu šťavnatou a sladkou chuť jahod. Chutnají i malým dětěm, a tak není divu, že spousta lidí si je pěstuje doma nebo na zahradě. Abyste se však dočkali sladkých plodů, je potřeba rostlinám věnovat péči. A tím se nemyslí jenom pravidelná zálivka či hnojení. 

Hodně slunce

To, co jahody opravdu potřebují, je dostatek slunečního záření. Jahodám se bude dařit na místě, kde svítí i šest hodin denně. Dopřejte slunce nejen rostlině, ale i půdě okolo. Tu můžete zakryt netkanou textilií, která propouští slunce i vodu, ale zamezuje odpařování a minimalizuje růst plevelů. Takhle dozrají o několik dní dříve a obsahují dokonce i více vitaminu C.

Okopávejte

I když jsou jahodníky poměrně silné rostliny, které si hravě dokáží poradit i s plevelem, určitě na to nevsázejte a čas od času je okopejte. Načechrejte jim půdu a vytrhejte plevel. Dávejte přitom pozor na kořeny a nepoškoďte květy. Naposledy okopávejte na začátku kvetení, pak už ne, jinak byste mohli poškodit plody. Plevel proto vytrhávejte už jenom ručně. Kromě toho je potřeba také pravidelně odstraňovat staré a uschlé lístky, které by se snadno mohly stát centrem plísně.

Hnojte

Jahody jsou hodně náročné rostlinky na hnojení. Důvod je prostý. Abyste se těšili z opravdu sladkých plodů, potřebují k tomu hodně živin. Nejlepší jsou samozřejmě hnojiva přírodní, například slepičince. S těmi však opatrně, aby rostlinu nespálili. Jak si z nich vytvořit hnojivo, jsme psali zde. Stejně tak v obchodech můžete sehnat celou řadu průmyslových hnojiv vhodných pro jahody. Hnojte jen dobře prolitou půdu. Vyhnete se tak popálení kořenů.

Zalévejte

Během vegetace potřebují jahodníky opravdu spoustu vody. Díky ní budou plody velké a šťavnaté. Proto jim dopřávejte pravidelnou zálivku, ideálně dešťovou vodou. Zalévejte nejlépe večer, v době, kdy už na rostliny nesvítí žádné slunce. Zabráníte tím teplotnímu „šoku“ rostlinek. 

Ochraňujte

Kromě plísně může jahodník napadnout také květopas jahodníkový. Jde o malého černého broučka, který nakusuje stopky květních poupat. Ta potom vadnou, zasychají a opadávají. Zničit vám může až 80 % úrody Pokud něco takového najdete, určitě si kupte speciální postřik. Stejně tak buďte obezřetní, pokud se na jahodách objeví slimáci. Včas je vysbírejte či zkuste některou z následujících rad, které jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod