Slimáci se rychle množí a ničí úrodu. Bojujte s nimi účinnými zbraněmi

 Zahrada 
23. června 2020 08:33 / Eva Vogelová
  9
📷
5 fotografií v galerii
Slimáky láká vůně piva  Depositphotos
Každoroční nájezd slimáků do zahrad je pro zahrádkáře hotové peklo. Dokáží totiž poměrně rychle zlikvidovat úrodu. Libují si na jahodách, salátech či okrasných květinách. Nejvíce se jim daří ve vlhku a tmě. Vylézají hlavně po dešti. Zlikvidujte je ještě předtím, než zničí vaši zahrádku.

Slimáci se bohužel rychle rozmnožují. Nikdy se slizkých tvorů zcela nezbavíte, ale můžete jich hodně usmrtit a zachránit tím svoji zeleninu. Existuje několik triků, jak jejich velký počet redukovat. Nebudete k tomu potřebovat ani speciální chemické přípravky.  

Pusťte do sbírání slimáků

Nejspolehlivější metodou, jak zlikvidovat velké množství slimáků, je ruční sběr. Vezměte si kýbl, do kterého je budete házet. Pokud máte na své zahrádce hodně slimáků, budete potřebovat velkou dávku trpělivosti. Na jejich lov vyrazte večer, protože v tu dobu vylézají ze svých úkrytů. Následně je spařte horkou vodou. Zahynou během několika vteřin a nebudou se příliš trápit. Můžete je i posypat solí, ale jedná se o velmi drastickou metodu.

Nachystejte slimákům pivní past

Vůně piva slimáky láká. Pokud vám chmelového nápoje není líto, použijte ho jako návnadu na slimáky. Nachystejte si několik menších nádob a zavrtejte je do hlíny u zeleniny. Budou vám stačit plastové kelímky či oříznuté PET láhve.

Nádoby nezahrabávejte do půdy celé, ale jejich okraje nechte pár centimetru nad ní. Do pastí nalijte pivo. Může být i zředěné, abyste ho nemuseli použít velké množství. Vůně piva slimáky do kelímků naláká a několik jich tam spadne a utopí se. Uhynulé slimáky ráno vyhoďte a další noc jim nachystejte pasti znovu.

Nastražte na slimáky kofein

Slimáky můžete odpudit a zároveň i zklikvidovat kofeinem. Káva pro ně působí jako jed. Nasypejte blízko záhonů piliny, které zalijte kávou i s lógrem. K zelenině by se většina slimáků dostat neměla. Při průlezu skrz polité piliny zahynou. Zbylé slimáky, kteří se už k vaší zelenině dostali, sesbírejte ručně nebo na ně nastražte výše zmíněnou pivní past.

Nakrmte slimáky ovesnými vločkami

Pořiďte si balíček obyčejných ovesných vloček. Důkladně s nimi posypte všechny záhony a vyčkávejte, co se bude dít. Slimáci je sežerou a následkem toho uhynou. Ovesné vločky se totiž v jejich těle spojí s vodou a nabobtnají, což bude pro slimáky smrtelné. Kromě slimáků vám mohou ničit úrodu i mandelinky. Zatočte s nimi rychle a efektivně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008