Citronečník trojlistý má více vitaminů než citron a výhodou keře je, že odolá i mrazům

 Zahrada 
01. června 2021 16:57 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tahle vypadá citronečník na začátku podzimu Depositphotos
S citronečníkem se na zahradách potkáte výjimečně. Řadí se k méně pěstovaným ovocným druhům. Pokud už si ho někdo vysadí, považuje ho spíše za okrasný keř. Plody citronečníku jsou přitom plné vitaminů a nahradí i citrony.

Citronečník trojlistý patří mezi subtropické rostliny, které lze pěstovat i v našich podmínkách. Pochází ze střední či severní Číny, odkud se už v osmém století začal šířit do dalších zemí světa. Citronečník trojlistý má schopnost srůstat s téměř všemi druhy, které se díky tomu stávají výrazně odolnějšími vůči nižším teplotám.

 Pěstování pro vitaminy

Citronečník je známý jako druh, jehož plody jsou určené k jídlu a k dalšímu zpracování. Dvoumetrové opadavé keře mají větve plné dlouhých a ostrých trnů. Na našem trhu se můžete setkat s beztrnnou formou. Zájem o tuto dřevinu je však u nás mnohem menší, než by si zasloužila. Keře jsou velmi husté, proto se s dalšími trnitými druhy využívají pro výsadbu nepropustných živých plotů. Citronečník se častěji pěstuje jako solitéra, neboť zaujme svým exotickým a zajímavým vzhledem, ale také na jaře překrásnými květy a na podzim pěkně vybarvenými plody. Kromě trnů můžete na keřích najít trojčetné listy, podle kterých rostlina dostala svůj druhový název.

Květy krásně voní

Bílé květy citronečníku krásně voní, mají v průměru 3 až 5 cm a skládají se z pěti okvětních lístků stejně jako u ostatních citrusů. Nejprve vzniknou kulovité plody zelené barvy, ta se po dozrání mění na zářivě žlutou. Jejich velikost se pohybuje kolem 5 cm. Povrch je plstnatý a hrbolatý. Plody se sklízejí postupně, na keři drží i v době, kdy už opadá listí. Pak je můžete setřást, čímž se vyhnete popíchaní trny, které vám hrozí při trhání. Dužina příjemně voní, za syrova je nejedlá, neboť má hořkokyselou chuť, obsahuje velké množství silic a plod je plný drobných semen. Citronečník se přidává do ovocných směsí pro přípravu marmelád. Můžete z něj vymačkat čerstvou šťávu, díky množství hořčin a olejů dodá nápoji zajímavou chuť. Plody se dobře skladují, dlouho vydrží. V kuchyni se dají využít i listy, které se po usušení a pomletí používají jako koření. 

Odolný citronečník

Citronečník se snadno pěstuje a rozmnožuje. Rostlinám vyhovují vzdušné, dostatečně výživné substráty s mírně kyselou půdní reakcí. Přivítají světlé a slunné místo. Lépe jim vyhovují místa suší než vlhká. Díky jejich vysoké mrazuvzdornosti je nezničí ani mrazy pod minus 20 °C. Dále čtěte: Z hnojiva z cibulových slupek budou vaše květiny i zelenina šílet. Navíc zlepší i chuť zeleniny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve