Jak si doma vypěstovat šťavnatý ananas. První krok: Vybrat v obchodě správný plod

 Ostatní 
05. července 2021 12:32 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na sladkou odměnu si trochu počkáte, ale bude stát za to Depositphotos
Pokud jste někdy přemýšleli, jak se pěstují ananasy a jestli by to šlo i v našich podmínkách, tak pro vás máme dobrou zprávu. Ananas můžete pěstovat jako jiné běžné pokojové rostliny. Bude to sice chvíli trvat, než se zakousnete do šťavnatého plodu, ale pokud vytrváte, dočkáte se i vy té nádhery z tropů.

Možná jste někdy slyšeli mluvit o ananasových „stromech“, ale nic takového neexistuje. Ananas je rostlina, jak se ještě dozvíte dále.

Co jsou ananasy zač

Pokud chcete pěstovat ananasy, měli byste se o nich nejprve něco dozvědět. Zde jsou některá fakta:

  • Ananas je druh bromélie, což z nich dělá bratrance španělského mechu neboli tilandsie provazovkovité a barevných bromélií běžně pěstovaných jako pokojové rostliny.
  • Smooth Cayenne je špičkový kultivar ananasu; to znamená, že je produkován selektivním šlechtěním. Je to plod s pruhovanými listy a dužinou s nízkým obsahem vlákniny.
  • Listy ananasu mohou také absorbovat menší množství vody a živin.
  • Postupně roste ananas hodně do šířky, při dozrávání budete potřebovat květináč o objemu kolem 20 litrů.
  • Bude trvat nejméně rok, než se rostlina dostane do této velikosti.
  • Během teplého jara a léta můžete nádobu umístit ven, při poklesech nočních teplot na podzim ji musíte vzít zpět dovnitř.

Kupujeme čerstvý ananas

Až si příště budete kupovat čerstvý ananas, vyberte si ten, který je rovnoměrně zralý, s pěknou zdravou růžicí zelených listů nahoře. Vyhněte se těm, které jsou přezrálé nebo mají odumřelé nebo špatně vypadající listy.

Ostrým nožem odřízněte horní část ananasu poměrně blízko růžice. Pečlivě oškrábejte veškerou dužinu, která by při zakořeňování začala hnít. Poté po tenkých plátcích odřezávejte stopku, dokud neuvidíte prstenec hnědých teček, což jsou zárodky kořenů. Nakonec odstraňte několik spodních listů, aby vznikl asi dvou až třícentimetrový stonek.

Než začnete sázet

Odložte takto připravenou růžici ananasu na několik dní, aby rána uschla. Ananasy jsou totiž náchylné k hnilobě, proto je důležité před zasazením uříznutý konec vysušit. Naplňte menší květináč asi o průměru 15 centimetrů lehkou propustnou zeminou, sehnat se dá substrát přímo určený pro pěstování bromélií. Vhodný je také substrát pro pěstování kaktusů, nebo si můžete připravit svůj smícháním rašeliny, písku a perlitu. Před samotným zasazením přitlačte spodek stonku do přípravku s růstovým hormonem, který urychluje zakořenění. Stonek by měl být v půdě asi dva až tři centimetry hluboko. Zeminu okolo lehce přitlačte prsty.

Zalévání a hnojení

Květináč umístěte na parapet, kde bude mít rostlina hodně světla, klidně na ni může svítit slunce. Zalévejte stonek ananasu velmi lehce, jen tolik, aby se půda navlhčila. Dobře vám poslouží také rozprašovač. Zalévejte skutečně až tehdy, když je zemina téměř suchá, nikdy nesmíte rostlinu přemokřit nebo ji nechat stát ve vodě. Pomoci může i mikrotenový sáček lehce stáhnutý okolo stonku, aby mohla rostlina recyklovat vlastní vodu. Z počátku rostlinu nepřihnojujte, na to přijde čas až po prvním přesazení.

Kdy rostlinu přesazovat

Bude trvat asi jeden až tři měsíce, než váš ananas zakoření. Lehkým pokusem o povytažení poznáte, zda má již rostlina kořeny. Jakmile bude rostlina pevně zakořeněna, začnou se v jejím středu objevovat nové listy. V tom okamžiku je čas na první přesazení, a to do květináče o průměru asi 25 centimetrů. Asi po roce pěstování ji můžete naposledy přesadit do finální nádoby o objemu asi 20 litrů. Do svého prvního ananasu se budete moci zakousnout tak za dva až tři roky, ale to čekání vám rostlina zpříjemní svým okázalým růstem. Pokud byste chtěli experimentovat i nadále, máme pro vás další tip: Vypěstujte si doma vlastní banány!

Zdroj: todayshomeowner.com, empressofdirt.net

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?