Psí moč většině rostlinám škodí. Pořiďte si ty, které poškození odolají

 Zahrada 
05. července 2021 11:06 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pejsci si velmi rádi značkují své teritorium  Depositphotos
Baví vás pěstování rostlin, ale značkuje si je denně váš pejsek? Nabízí se dvě řešení. Můžete svého mazlíčka odnaučit močit na některá místa, nebo si pořídíte rostliny, které moč příliš nepoškodí. Pokud si zvolíte druhou variantu, dobře si promyslete, jaké rostliny si do zahrady dát.

Psí moč obsahuje vysokou koncentraci soli, dusíku, přebytečných stopových prvků a enzymů. Pokud se s ní rostliny či dřeviny dostávají často do kontaktu, zanedlouho to na nich zanechá stopy. Většinou začínají hnědnout či žloutnout. Příliš mnoho dusíku může některé rostliny i usmrtit. Řešením není uvázat psa na řetěz, ale vysadit rostliny, které mají šanci močovou zálivku bez velké úhony přežít.

Brslen japonský

Brslen je nenáročný keř, který lze využít i jako živý plot. Může dosáhnout dvou až tří metrů, takže byste ho měli jednou za čas seříznout. Poměrně rychle zhoustne a ochrání zahradu před větrem. Obrůstá malými, oválnými a lesklými listy. Daří se mu v propustné a dobře odvodněné půdě. Poměrně statečně snáší sucho a neporazí ho ani psí moč.

Růže svraskalá

Růže svraskalá krásně ozdobí zahradu a přiláká k vám hned několik opylovačů. Kvete od jara až do podzimu, což potěší nejednoho zahrádkáře. Najdete ji v různých odstínech růžové. Můžete ji vplést do plotu, čímž si vytvoříte na zahradě útulnou atmosféru. Skryje vás před očima zvědavých sousedů.

Počítejte však s tím, že se poměrně rychle rozrůstá. Budete ji muset občas trochu zkrotit zahradními nůžkami. Pěstování růže svraskalé není náročné. Dokonce jsou schopné tolerovat i psí moč. Nadměrné množství soli pro ni totiž nepředstavuje velký problém.

Nandina domácí

Nandina domácí je další rostlina, která přežije v nepříznivých podmínkách. Z větší vzdálenosti připomíná tvar palmy. Po zakoření nevyžaduje téměř žádnou péči. Výhodou je, že se jí bude dařit na slunných stanovištích a zároveň v zimě odolá i větším mrazům. Po nich jí sice opadají listy, ale na jaře zase obrostou.

Rostlině nevyhovuje pouze silnější vítr, jinak hravě odolá i psí moči. Rostou na ní však plody, které jsou mírně jedovaté. Zvažte, zda si ji pořídit, pokud má váš pes tendenci sníst vše, co vidí. Psí moči poměrně dobře odolává také tavolník, což je okrasný keř, který si vaši pozornost rozhodně zaslouží.

Zdroj info: www.hunker.com, www.todayshomeowner.com, www.landscape-design-in-a-day.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít