Pěstujete si na zahradě rukolu? Venku vydrží do konce září, pak ji přesuňte domů

 Zahrada 
08. září 2018 14:10 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rukola je zdravá a chutná, mějte ji čerstvou po celou zimu Shutterstock
Přes sezonu je možné pěstovat si ji na záhonu, po celý rok pak bývá k mání téměř v každém supermarketu. Jde o báječně chutnající listovou zeleninu. Rukola má nezaměnitelnou, charakteristickou chuť.

Rukola je lehce pikantní až nahořklá a velmi šťavnatá. Lístky stačí natrhat, omýt a můžeme si pochutnávat. Většinou se jí zasyrova v zeleninových salátech, je však možné ji také podusit na olivovém oleji s česnekem a podávat jako samostatnou přílohu k masitým pokrmům.

Pozor na záměnu

Ať už si ji budete pěstovat, nebo kupovat, dejte si pozor na záměnu s roketou. Někteří obchodníci dokonce tvrdí, že jde o tytéž byliny. Pravdou však je, že roketa a rukola jsou dva odlišné druhy, i když velmi podobné. Chuť i léčivé účinky jsou prakticky totožné. Pokud byste rukolu sháněli v zahraničí, pak byste museli hledat název Wild rucola. Pěstovat ji je možné za jakýchkoliv podmínek – tedy v bytě za oknem i na záhonku na zahrádce.

Úplně nejjednodušší a nejrychlejší pěstování je pak na navlhčené buničité vatě. Jednoduše se na ni nasypou semínka rukoly a položí se na okenní parapet. Vyklíčí už za pár dní a zhruba za dva týdny můžete sklízet. Další možností je pěstovat ji v květináči nebo truhlíku. I zde bude rostlina růst poměrně rychle. Nepotřebuje žádnou větší péči, tedy žádná hnojiva, pouze vhodný substrát a pravidelnou zálivku. Pěstovat doma můžete v chladných měsících i jiné byliny.

Venkovní pěstování

Co se týče pěstování na záhonku, ani zde nejde o žádnou náročnou činnost. Jednoduše odplevelíme kus půdy, prokypříme a můžeme přidat i kvalitní substrát. Semínka rukoly sázíme přímo do záhonu, dáváme je do řádků cca 20 centimetrů od sebe a maximálně jen půl centimetru hluboko. Víc není třeba se o rostlinu starat, je velmi odolná a přežije i ty nejhorší výkyvy počasí, jako je například krupobití apod.

Sklízíme ji pak průběžným odštipováním lístků. Tím ji zároveň nutíme k bujnějšímu obrůstání. Na zimu bylina sice uschne, ale vzhledem k tomu, že jde o víceletou rostlinu, na jaře zase znovu vyrazí. Často se sama také vysemení, takže se může nekontrolovatelně šířit po zahradě.

Zdroj cenných látek

Jako zdravá zelenina je rukola ideální. Právě v období, kdy kolem není moc čerstvých vitaminů, může nás rukola doslova zachránit. Dodá veškeré cenné látky, které organismus potřebuje. Obsahuje velké množství vitaminu C a má čisticí účinky pro tělo. Betakarotenu obsahuje víc než kterákoliv jiná listová zelenina. Je to také bohatý zdroj chlorofylu i kyseliny listové. Z rukoly je možné připravit také odvar. Doporučuje se zejména při detoxikaci jater nebo problémy s trávením. Rukola čistí krev a povzbuzuje imunitní systém.

Připravte si pesto z rukoly

Potřebné přísady:

  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 3 hrsti rukoly
  • 3 lžíce parmezánu
  • sůl

Ořechy nasekáme nadrobno a sýr parmezán nastrouháme najemno. Česnek prolisujeme. Listy rukoly, ořechy, parmezán, česnek, sůl a olivový olej vložíme do mísy a umixujeme dohladka. Podle potřeby můžeme přidat sůl nebo olivový olej. Pesto z rukoly se výborně hodí na špagety nebo jiné těstoviny. Můžeme jej také natřít na čerstvě upečený chléb.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Felix Slováček je až neuvěřitelně vitální: S partou přátel navštívil lyžařské středisko v Cavalese....

Styl

Trendem letošního roku je japonský střih Hime cut. Tento jemný, elegantní a zároveň extravagantní účes...

Dům a zahrada

Jeďte se rozloučit se zimní sezónou: Totální výprodej sněhu aneb skipasy na Ještědu za 90 Kč