Pěstujete si na zahradě rukolu? Venku vydrží do konce září, pak ji přesuňte domů
Rukola je lehce pikantní až nahořklá a velmi šťavnatá. Lístky stačí natrhat, omýt a můžeme si pochutnávat. Většinou se jí zasyrova v zeleninových salátech, je však možné ji také podusit na olivovém oleji s česnekem a podávat jako samostatnou přílohu k masitým pokrmům.
Pozor na záměnu
Ať už si ji budete pěstovat, nebo kupovat, dejte si pozor na záměnu s roketou. Někteří obchodníci dokonce tvrdí, že jde o tytéž byliny. Pravdou však je, že roketa a rukola jsou dva odlišné druhy, i když velmi podobné. Chuť i léčivé účinky jsou prakticky totožné. Pokud byste rukolu sháněli v zahraničí, pak byste museli hledat název Wild rucola. Pěstovat ji je možné za jakýchkoliv podmínek – tedy v bytě za oknem i na záhonku na zahrádce.
Úplně nejjednodušší a nejrychlejší pěstování je pak na navlhčené buničité vatě. Jednoduše se na ni nasypou semínka rukoly a položí se na okenní parapet. Vyklíčí už za pár dní a zhruba za dva týdny můžete sklízet. Další možností je pěstovat ji v květináči nebo truhlíku. I zde bude rostlina růst poměrně rychle. Nepotřebuje žádnou větší péči, tedy žádná hnojiva, pouze vhodný substrát a pravidelnou zálivku. Pěstovat doma můžete v chladných měsících i jiné byliny.
Venkovní pěstování
Co se týče pěstování na záhonku, ani zde nejde o žádnou náročnou činnost. Jednoduše odplevelíme kus půdy, prokypříme a můžeme přidat i kvalitní substrát. Semínka rukoly sázíme přímo do záhonu, dáváme je do řádků cca 20 centimetrů od sebe a maximálně jen půl centimetru hluboko. Víc není třeba se o rostlinu starat, je velmi odolná a přežije i ty nejhorší výkyvy počasí, jako je například krupobití apod.
Sklízíme ji pak průběžným odštipováním lístků. Tím ji zároveň nutíme k bujnějšímu obrůstání. Na zimu bylina sice uschne, ale vzhledem k tomu, že jde o víceletou rostlinu, na jaře zase znovu vyrazí. Často se sama také vysemení, takže se může nekontrolovatelně šířit po zahradě.
Zdroj cenných látek
Jako zdravá zelenina je rukola ideální. Právě v období, kdy kolem není moc čerstvých vitaminů, může nás rukola doslova zachránit. Dodá veškeré cenné látky, které organismus potřebuje. Obsahuje velké množství vitaminu C a má čisticí účinky pro tělo. Betakarotenu obsahuje víc než kterákoliv jiná listová zelenina. Je to také bohatý zdroj chlorofylu i kyseliny listové. Z rukoly je možné připravit také odvar. Doporučuje se zejména při detoxikaci jater nebo problémy s trávením. Rukola čistí krev a povzbuzuje imunitní systém.
Připravte si pesto z rukoly
Potřebné přísady:
- 5 lžic olivového oleje
- 2 lžíce vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 3 hrsti rukoly
- 3 lžíce parmezánu
- sůl
Ořechy nasekáme nadrobno a sýr parmezán nastrouháme najemno. Česnek prolisujeme. Listy rukoly, ořechy, parmezán, česnek, sůl a olivový olej vložíme do mísy a umixujeme dohladka. Podle potřeby můžeme přidat sůl nebo olivový olej. Pesto z rukoly se výborně hodí na špagety nebo jiné těstoviny. Můžeme jej také natřít na čerstvě upečený chléb.