V létě hrozí psům celá řada nebezpečí. Představíme vám ty největší

 Mazlíčci 
19. července 2021 13:51 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Užijte si léto se svým psem bez nepříjemných zážitků Pixabay
V horkých letních dnech bychom měli myslet nejenom na bezpečnost sebe samých či dětí, ale také čtyřnohých mazlíků. I na ně čeká mnoho nástrah.

Během léta si můžete se psíkem užít spoustu radostí a zažít celou řad krásných chvil. Můžete je brát na vodu, pod stan, do kempu i na dovolenou k moři. Nicméně, abyste na tyto společně strávné dny měli krásné vzpomínky, je potřeba myslet na celou řadu bezpečnostních opatření. Jaké nejčastější to jsou?

Přehřátí 

Zvláště v období, kdy teploty venku stoupají nad třicet stupňů Celsia, hrozí čytřnohým mazlíkům přehřátí. Proto byste měli mít na paměti několik zásad.

Psa nepřetěžujte 

K přehřátí organismu může dojít zvýšenou fyzickou aktivitou, proto chlupáče v horkých dnech opravdu nepřetěžujte. Udělejte si brzy ráno, kdy jsou teploty ještě snesitelné, procházku a během poledne dopřejte pejskovi dostatek stínu a především tekutin. Ven jděte zase k večeru.

Pozor na auta

Velmi nebezpečnou a doslova život ohrožující je situace, kdy ponecháte psa zavřeného v autě. I když jde například jenom o nákup. Ve stojícím autě totiž rapidně stoupá teplota, která během pár minut může v interiéru vyšplhat i k 60 °C. A nepomůže ani pootevřené okénko. Proto psa nechávejte raději v těchto případech doma.

Náhubky

I když se to nezdá, nebezpečí přehřátí hrozí i od náhubků, zvláště těch, které mají psíci opravdu na těsno. Správně by měly košíky psům sedět tak, aby v nich mohli pohodlně otevřít tlamu a tím pádem se tak ochlazovat dýcháním. V každém případě se vyhněte fixačním náhubkům.  

Intoxikace vodou

Samozřejmě, že během léta je potřeba pejskům dopřát více vody. Ale i zde platí, že všeho s mírou. Nadměrný příjem tekutin může způsobit vážné zdravotní problémy. U psa k hyperhydrataci může dojít v letním období při hře ve vodě, kdy pes při aportování hraček, potápění či skákání do vody spolyká větší množství vody za krátký čas, státse to však může i při chytání vody z hadice. Pes samozřejmě v zápalu hry nedokáže odhadnout, že už přijal více vody, než jeho organismus dokáže zvládnout. Při přijetí většího množství vody dochází k totálnímu rozvratu vnitřního prostředí organismu a k „bobtnání“ buněk ve snaze vnitřní nerovnováhu vyrovnat. V důsledku toho může dojít i k otoku mozku. 

Spálené tlapky

Polštářky na psích tlapkách jsou sice odolné, ale proti rozpálenému betonu nemají šanci. Není se také čemu divit. V létě se asfalt dokáže rozpálit až na 70 °C, a psí tlapky se tak snadno mohou spálit. Pokud chcete poznat, jestli je chození po betonu pro pejska bezpečné, položte na něj svou dlaň alespoň na 10 vteřin. Pokud ji na nšm neudržíte, bude to nesnesitelné i pro pejskovy tlapky. Velký pozor dávejte u štěňátek, která mají extrémně jemné polštářky. Během léta proto vyhledávejte na procházky travnaté plochy a využívejte ranních hodin. Nezapomínejte tlapky pravidelně kontrolovat. Použít můžete také speciální ochranné botičky.

Štípance a uštknutí

Léto bývá také často spojováno s větším výskytem různého bodavého hmyzu. I když žihadlo obvykle nepředstavuje pro psa žádné výrazné nebezpečí, je přesto na místě pejska střežit, sledovat jeho chování a zavčas problém řešit. Nejčastěji jsou žihadlem zasaženy tlapky. Pes má následně sklon k jejich okusování a olizování, může začít kulhat. Na první pohled to vypadá jako zranění nebo poraněný drápek. Najděte postižené místo, případně odstraňte žihadlo, potřete místo vpichu speciálním gelem a poté chlaďte. Větší riziko pro psa představuje uštknutí zmijí. Jak v takovém případě zareagovat jsme psali zde.

Zdroj: tractive.com, www.care.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve