Sušenky pro vaše čtyřnohé chlupáče: Rychlé, kvalitní a zdravé
Pečení domácích sušenek pro psy může být také skvělou zábavou pro vaše děti. Během přípravy jim můžete vysvětlit, proč pejsci nejedí to samé co my, a říci další zajímavosti o psím stravování.
Vytvořte si vlastní recept
Recepty, které vám předkládáme, jsou základem toho, co můžete psům připravit. Není problém je různě kombinovat, doplňovat a měnit. Chybu neuděláte, když recepty obohatíte o nastrouhanou mrkev, hrášek, červenou řepu, jablka či hrušky. Běžnou mouku můžete kombinovat s moukou lněnou nebo konopnou, stejně jako neuškodí lžíce oleje z těchto rostlin. Vhodné jsou i další oleje jako z pupalky, brutnáku nebo máku. Pejsci vám budou vděční i za rybí olej, který nám nemusí vonět, ale oni se po něm jen oblíznou.
Pamlsky nenahrazují pestrou stravu
Domácí pamlsky pejskům servírujte v množství obdobném jako u těch kupovaných. Rozhodně neslouží jako náhrada běžné stravy. Dobroty by měly pejskům udělat radost a dobře, ne aby skončili s bolením břicha u veterináře.
Sušenky z mletého masa
- 2 hrnky ovesné mouky
- 1/2 hrnku ovesných otrub
- 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra
- 1/2 hrnku mletého krůtího (či jiného) masa
- 1 polévková lžíce petrželky (čerstvé nebo sušené)
- 1 stroužek česneku (1 lžička sušeného)
- 2 vejce
- asi 1/2 hrnku vývaru z masa
Mleté maso uvaříme v minimu vody, scedíme, maso necháme osušit a vývar dáme bokem. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. V míse důkladně rozmícháme všechny ingredience, kromě vývaru. Ten přiléváme postupně, dokud se nevytvoří sušší těsto, které rozválíme a rádýlkem nebo vykrajovátky tvarujeme dle požadavků pejska. Pečeme do zlatohněda, tj. přibližně 25 minut.
Dršťkové sušenky
- 500 g celozrnné mouky
- 250 g hovězích drštěk
- 1 polévková lžíce lněného semínka
- 2 vejce
- 1 lžička sušeného česneku
- případně špetka bylinek (majoránka, pažitka, petrželka…)
Dršťky rozmixujeme a v míse smícháme s ostatními surovinami. Těsto by nemělo lepit, ani se rozpadat. Případně přidejte vajíčko nebo mouku. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvarujeme do malých placek, pečeme pozvolna na nižší teplotu, aby se spíše vysušily. Skladujte na suchém místě, kde ještě krásně doschnou, neobjeví-li je váš pejsek dřív.
Játrové sušenky
- 500 g jater
- 500 g ovesných vloček
- 4 vejce
- 2 stroužky česneku (nebo lžíci sušeného)
- lžíce majoránky
Játra nakrájejte na malé kousky, pomelte nebo rozmixujte. Do mísy s játry přidejte vše ostatní a důkladně promíchejte. Pečte na plechu s pečicím papírem na 170 stupňů Celsia asi 20 minut. Poté se doporučuje nakrájené kousky ještě dosušit nejlépe v sušičce potravin, pak vám vydrží prakticky neomezeně.
Jaro je stejně jako u lidí vhodnou dobou pro psí detoxikaci. Jak na ni se dozvíte zde.