Tipy, jak uskladnit česnek, aby vydržel až do příští sezony
Česnek je právem nazýván přírodním antibiotikem. Jde prakticky o superpotravinu, kterou máme navíc všichni na dosah. Jako lék je používán už po staletí. Proto není divu, že jde o běžně pěstovanou zeleninu na zahradách. Jenomže jedna věc je ho vypěstovat a druhá správně uskladnit tak, aby skutečně dlouho vydržel. Ne každý má totiž k dispozici dobře větranou stodolu.
V soli
Sůl je úžasný konzervant, který dokáže leckterým potravinám prodloužit životnost. A umí to i s česnekem. Ochrání jej před vlhkostí, a tedy před plísněmi, hnilobou a různými bakteriemi. Neznamená to však, že musíte v soli skladovat oloupané stroužky. Naopak. Tímto způsobem můžete uskladnit celé palice. Stačí zkrátit stonky až k palicím, vložit je do nádoby a poté celé hojně zasypat solí. Tou opravdu nešetřete. Česnek by měl mít kolem sebe 2-3 cm vrstvu soli. Nádobu pak uzavřete a uskladněte na tmavém místě a do chladu.
V mouce
Je-li vám líto soli, pak si na pomoc vezměte mouku. Ta má totiž podobné účinky jako česnek. Na dno nádoby nasypejte vrstvu mouky (nejlépe hladké), česnek v ní obalte a poté opět celý zasypejte další vrstvou mouky. Nádobu opět uložte na chladné a tmavé místo. Takto uskladněné palice vám bez problémů vydrží až do příštího léta. Tedy do nové sklizně.
V pilinách
Velkou službu vám udělají také klasické piliny, které umí rovněž skvěle absorbovat veškerou vlhkost. Postup je totožný jako v předchozích dvou případech. Opět celé hlavičky česneku dobře prosypejte pilinami, aby byly kompletně pokryté, nádobu uzavřete a uskladněte.
V cibuli
Urodilo se vám letos i hodně cibule? Pak využijte jejich slupky k ochraně česneku. Je to jednoduché. Pořiďte si látkové sáčky (ideálně z bavlny), do nich nasypejte vrstvu cibulových slupek. A do tohoto hnízdečka uložte celé paličky česneku. Sáček lehce protřepejte, aby se slupky dostaly opravdu všude, a poté jek pověste do dobře větrané místnosti. Tam vám česnek bez problémů vydrží do příštího roku. A správné skladování vyžaduje také cibule. Jak s ní naložit jsme psali zde.
Zdroj: thekitchn.com, irecept.cz.