Chcete, aby vám cibule vydržela celou zimu? Naučte se ji správně skladovat

 Ostatní 
17. listopadu 2017 13:24 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
Cibuli je třeba dobře uskladnit, teplo jí moc nesvědčí Shutterstock
Bez cibule se snad žádná kuchařka neobejde. Vzhledem k tomu, že obsahuje celou řadu vitaminů, je často používána i v lidovém léčitelství. Aby vám vydržela celou zimu, musíte ji správně uskladnit.

Pokud patříte mezi pravidelné konzumenty cibule, možná si ji na zimu pořídíte velké množství. Nebo ji sklidíte z vlastní zahrádky. Aby vám ale cibule vydržela opravdu celou zimu, je nutné vědět, jak ji skladovat.

Pro uskladnění cibule musíte najít především suché místo. Cibuli po sklizni lze svázat do copů jako česnek nebo do svazků. Svazkuje se obvykle po 10 až 15 kusech. Svazky je pak třeba dát na vzdušné místo, nelépe je někde zavěste.

Cibule svázaná do copů dlouho vydrží a navíc působí dekorativně. Pokud se pro tento způsob rozhodnete, je třeba, aby vysušená nať byla pevná a silná. Opatrně odstraňte špinavé svrchní slupky a cibuli spleťte.

I když svázání cibule není nic složitého, někomu se do toho nechce. V tom případě stačí dát cibuli jednoduše do bedýnek (ideálně dřevěných, opět je třeba klást důraz na vzdušnost). Použít ale můžete i plastové bedýnky. Dejte do nich ale jen pevné a tvrdé cibule. Pokud objevíte poškozené hlízy, bez milosti takovou cibuli vyřaďte a co nejrychleji ji spotřebujte. Cibuli skladujte vždy na chladném a také tmavém místě.

Na druhou stranu do lednice cibule nepatří. Pokud máte sklep nebo spíž, uložte ji raději tam. Dobře se cibule skladuje i v síťce zavěšené v prostoru. Mějte na paměti, že nízké teploty snáší uskladněná cibule mnohem lépe než ty vysoké. Vůbec jí nevadí teplota pohybující se okolo 1 až 2 °C. Pozor ale, aby neomrzla. Jestli vás zajímá, jak cibuli pokrájet a neuronit u toho ani slzu, přečtěte si náš článek zde.

Jak svázat cibuli do copu

Pro pletení copů vyberte nejkrásnější a nejkvalitnější cibule. Ty nejlepší kusy použijte na spodní část copu, od které celé pletení začíná. Do copu jednotlivé palice můžete vplétat provázkem.

Drobnější copy z menšího počtu cibulí můžete zaplétat podobným způsobem, jako se pletou věnečky z lučního kvítí nebo dívčí copy ze tří pramenů. S tím rozdílem, že začnete plést ze tří cibulí, jejichž nať překřížíte a mezi sebou i trochu zauzlujete. Pak postupně přidáváte jednu další cibuli a stále splétáte tři prameny. Ti zkušenější mohou zkusit složitější varianty. Podrobných videonávodů je plný internet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda