Morčata patří k oblíbeným domácím mazlíčkům. Kvůli jedné chybě jim hrozí celá řada chorob

 Mazlíčci 
22. srpna 2021 17:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Morčeti hrozí ze špinavého prostředí celá řada chorob Pixabay
Morčata patří k velmi oblíbeným domácím mazlíčkům. Ale aby se jim skutečně dobře dařilo, potřebují jedno. Denně čistit klec. Víte jak?

Morčata jsou skvělými společníky a lze si s nimi užít také spoustu zábavy. To, co některé lidi od jejich chovu odrazuje, je fakt, že mohou zapáchat. Tomu se dá snadno předejít, pokud se budete pravidelně starat o jejich klec. Některé činnosti je potřeba dělat každý den.

Vždy čisté misky a záchod

Každý den svou péči o morče začněte tím, že odstraníte staré jídlo, které zvíře nesnědlo předchozí den. Poté horkou vodou umyjte všechny misky na žrádlo a utřete je dosucha. Rovněž mu umyjte napáječku a doplňte ji čerstvou vodou. Denně také z povrchu odstraňte všechny volné hromádky sena a nahraďte ho čerstvým. A nezapomeňte také vyčistit morčeti záchod a posbírejte případné poházené bobky. 

Generální úklid 

Jednou za týden je potřeba morčeti vyčistit celou klec. A k tomu potřebujete vyndat i morče z klece. Připravte mu proto výběh, například venku. Na co nesmíte zapomenout jsme psali zde. Poté vykliďte celou klec včetně podestýlky. Klec pak důkladně umyjte horkou vodou a vystříkejte ji octovým roztokem v poměru 1 : 1. Ten klec důkladně vydezinfikuje. Roztok nechejte chvíli působit a klec vymyjte a osušte. Jsou-li na dně usazeniny z močového kamene, postříkejte je horkou vodou a nasypejte na ně kyselinu citronovou. Nakonec vydrhněte kartáčem a omyjte vodou. Nezapomeňte také na důkladnou očistu všech věcí v kleci včetně napáječky. Tu důkladně vydrhněte kartáčkem. Do čisté klece pak na dno vložte staré noviny a na ně podestýlku a čerstvé seno. 

Nejenom zápach

Nedostatečný úklid klece způsobí nejenom nepříjemný zápach ve vašem interiéru, ale morčeti může způsobit vážné zdravotní problémy. Některé jedince může dokonce zanedbaný úklid ohrozit i na životě. Od zbytků výkalů jim hrozí různé kožní problémy, vypadávání srsti, záněty očí a dokonce i infekce horních cest dýchacích.

Zdroj: haypigs.com, guineapigsaustralia.com.au.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve