Chov slepic: Zajistěte si čerstvou snůšku vajec každý den i během zimy

 Mazlíčci 
31. prosince 2021 10:05 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Čerstvá vajíčka můžete mít i během zimy Pixabay
Pokud doma chováte slepice, musíte jim během zimy věnovat jinou péči než během letní sezony. Co tedy tito domácí opeřenci potřebují?

Chov slepic zažívá boom. Může za to i vyšší cena vajec i masa. A i když jsou slepice poměrně nenáročná zvířata, neznamená to, že během zimy nic nepotřebují. Naopak péče o ně by měla být poněkud jiná. Jakých chyb byste se měli vyvarovat?

Nedostatek tepla 

Slepicím by v kurníku neměla být zima. Proto se přesvědčte, zda máte dobře zazimovaný kurník, chráněný před mrazem, větrem a sněhem. Vodná teplota v kurníku by se měla pohybovat mezi 20 °C. Je-li slepicím zima, poznáte to podle toho, že budou přešlapovat a tisknout se k sobě. K zateplení kurníku použijte polystyren, vatu, palubky nebo slámu. Zvýšenou pozornost byste měli věnovat kondenzaci vody, protože její přemíra může u slepic vyvolat celou řadu nemocí, a tím pádem byste mohli přijít o celý chov. Pokud dokážete všechny tyto podmínky slepicím zajistit, můžete se těšit z pravidelné snůšky i během celé zimy. 

Žádný výběh

Spousta chovatelů si myslí, že slepice přes zimu nemohou ven, jinak přestanou nést. To je omyl. Kvalitní snůšku ovlivňují tři věci: strava, teplo v kurníku a světlo. Pokud se tedy teploty nepohybují  pod -10 °C, můžete ptáky klidně vypustit do výběhu. Aby měli možnost zobat, odmeťte jim z kousku prostoru případný sníh.

Nedostatek světla

Jak už bylo výše zmíněno, aby slepice snášely, potřebují také světlo, ideálně 12 hodin. Proto jim ho zajistěte umělým osvětlením. Pokud začnete svítit už ve 4 ráno, slepice si budou myslet, že je již jaro a budou více snášet. Pro větší pohodlí použijte časový spínač a výhřevné žárovky. Na zahradě jim také můžete udělat, tzv. sluneční výběh, o němž se dočtete zde.

Stejná strava

Během zimy je potřeba slepicím změnit stravu, protože během ní mají vyšší energetický výdej než přes léto. Proto jim do krmiva přidejte obiloviny bohaté na tuky jako slunečnici, pšenici, ale můžete také kukuřičný šrot, škvarky a brambory. A pokud jim chcete opravdu přilepšit, uvařte jim ovesnou kaši. I nadále jim nezapomínejte dávat seno, sušené kopřivy nebo třeba kousek jablka. A pravidelně kontrolujte také vodu. Tu byste slepicím měli dávat denně čerstvou.

Zdroj: thespruce.com, homesteadandchill.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod