Na špinavý toustovač platí několik fíglů, díky kterým připečené zbytky jídla odstraníte snadno a rychle

 Dům 
05. ledna 2022 20:50 / Marie Popelková
  3
📷
2 fotografie v galerii
Zapečené sendviče jsou chutné, ale vyčistit po nich toustovač dá někdy pořádně zabrat Shutterstock
V některých domácnostech se toustovač doslova nezastaví. Jenže odstranit posléze připečené zbytky sýra nebo připálený kečup, který z toustu omylem vytekl, dá někdy pořádně zabrat. Existuje ale fígl, díky kterému vám to půjde jako po másle.

Někdy zbytky sýra drží tak silně, že na ně v zoufalství vezmete třeba kuchyňský nůž. Jenže to není moc rozumné řešení. Kromě toho, že tato metoda moc nefunguje, ještě si kvůli ní toustovač poničíte. A na poškrábaném povrchu se vám budou připečeniny držet čím dál více, takže nakonec vám nezbude nic jiného, než toustovač vyhodit.

I když toustovač stojí jen pár stokorun, je škoda kupovat zbytečně nový. Raději se jednou provždy naučte trik, díky kterému bude čištění i sebepřipálenějších zbytků sýra doslova hračka. Možná vám to na první pohled přijde divné, ale ve skutečnosti si vystačíte jen s kuchyňskou utěrkou. A nebo si můžete na pomoc vzít notoricky známé kuchyňské pomocníky – ocet či citron.

Ocet nebo citron

Ocet a citron dokáží nejen perfektně dochutit jídlo, ale především jde o nenahraditelné pomocníky při úklidu takřka čehokoliv. A pomohou i se zbytky připečeného sýra v toustovači. Jak na to? Je to naprosto jednoduché.

Nejprve toustovač zapněte a nechejte na prázdno nahřát. Stačí tak 20 až 30 sekund. Pak přístroj vytáhněte z elektriky a ještě teplé plotny postříkejte octem, případně citronem. Toustovač ihned zavřete a nechejte samovolně vychladnout. Nakonec si vemte pár ubrousků a vše očistěte. Postup můžete dle potřeby i zopakovat.

Stačí i ubrousek

Ještě jednodušší je trik s kuchyňskými papírovými utěrkami. Odtrhněte si tři ústřižky, složte je na sebe a ze spodní části je pomocí rozprašovače navlhčete obyčejnou vodou. Nechejte působit přes noc. Do rána vlhké utěrky veškerou špínu natáhnou do sebe a vy jen několika lehkými tahy dočistíte zbylé nečistoty.

Pokud máte strach, že připáleniny jsou opravdu moc odolné, můžete tuto metodu ještě vylepšit.. Místo vodou postříkejte utěrky citronovou šťávou nebo octem. Toustovač nechejte pár sekund nahřát, pak spotřebič vyndejte ze zásuvky a vložte dovnitř utěrky na přibližně 10 minut. Po vychladnutí stačí utěrkami setřít zbytky zaschlých nečistot a váš toustovač bude zase jako nový.

Zdroj: Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve