Nepodceňujte klování a agresivitu mezi slepicemi. Zabraňte katastrofě včas

 Mazlíčci 
17. ledna 2022 17:44 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Pokud se slepice začnou klovat, zjistěte včas příčinu Pixabay
Hašteří se vaše slepice tak, že se doslova klovou navzájem? Poradíme vám, jak tomuto slepičímu kanibalismu zabránit.

Pokud pozorujete u vašich slepic vzájemnou agresivitu, určitě to nepodceňujte. Jedná se skutečně o vážný problém, který může vyústit až v kanibalismus. Tento jev se může objevit u každé slepice, tedy bez ohledu na její věk či plemeno. V každém případě je takové chování naprosto nepřípustné a je potřeba mu okamžitě zabránit.

Proč se tak děje

Kanibalismus se objevuje nejčastěji u slepic, které jsou chovány v nevyhovujících podmínkách, nejčastěji v malém a nevyhovujícím prostoru. Pokud to není váš případ, je možné, že tím zvířata jenom dávají najevo nudu. Nemohou zobat např. zrní a trávu, takže hledají nějaký únik a klovají do ostatních kamarádek navzájem. U některých chovů se agresivita objevuje ve chvíli, kdy mají také příliš mnoho světla a tepla. Někdy může stát za agresivním chováním také změna krmiva.

Pach krve

Slepice, jak je známo, jsou všežravci. Takže pach krve u nich může spustit amok a touhu po krvi. Jedna ze slepic tak může začít klovat do zranění druhé slepice. A ta, jakmile začne prchat, probouzí zbytek hejna k útoku. Taková slepice pak má takřka nulovou šanci na přežití, navíc hrozí, že pokud se při útoku zraní další slepice, bude se celá situace opakovat. Výsledkem může být hodně mrtvých i zraněných kusů, navíc ostatní slepice budou ve stresu, což se odrazí na kvalitě snůšky.

Oddělte slepice

Jestli zaznamenáte agresivní chování slepic v hejně, je potřeba ihned oddělit od ostatních jak zraněné zvíře, tak i agresora. Zraněnou slepici dejte zpátky do hejna až ve chvíli, kdy se uzdraví. Agresorka se zase pár dnů na samotce uklidní.

Zelí ke klování

Samozřejmě, že nejlepší možnost, jak kanibalismu předejít, je dopřát slepicím kvalitní podmínky pro žití, tedy především dostatek prostoru, vitaminů a minerálů. Čím je vhodné krmit slepice během zimy se dočtete zde. Stejně tak jim zajistěte dostatek podnětů pro klování, aby netrpěly nudou. Dejte jim oklovat například hlávku červeného zelí či bulvu červené řepy. Do slámy jim můžete poházet též pár zrníček obilí a uvidíte, jak ho budou vyzobávat. Někdy také pomáhá i nastavení správné intenzity osvětlení.

Krevní moučka

Slepicím je také vhodné přidávat do krmení krevní moučku. Jedná se o krev z hospodářských zvířat. Přidává se do krmné směsi 1x týdně. Slepice ji tak cítí již při malém množství dávkování. Její chuť zabrání chuti po vytrhaných pírkách, na kterých zůstává vždycky trochu krve.

Nasaďte jim brýle

Poměrně účinnou metodou je také použití slepičích brýlí. Jde o speciální pomůcku, která se slepicím nasadí na zobáky a upevňuje se přes nozdry slepic. Slepice tak díky tomu neuvidí ostatní drůbež, kterou by mohla klovat. Brýle lze kdykoliv sundat, nebo v případě potřeby naopak zase nasadit. 
Kromě brýlí existují také speciální spreje, kterými napadenou slepici postříkáte a tím odpudíte ostatní od dalšího napadání.  

Zdroj: slepicar.cz, chickensandmore.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008