Klíč k perfektnímu vysátí spočívá i ve výběru hubice. Mnoho lidí je však nepoužívá správně

 Dům 
08. ledna 2022 10:35 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Některé nástavce si poradí se zašlapanou špínou v koberci, jiné jsou vhodnější na podlahu Shutterstock
Ke každému vysavači náleží podlahová hubice. A právě díky ní docílíte perfektního úklidu. Bez ní vám je totiž i sebesilnější vysavač s dokonalou filtrací prakticky k ničemu. Na každý povrch se však hodí trochu jiný typ a je třeba sáhnout po tom správném.

K dostání jsou nejrůznější specializované nástavce, které vám usnadní vysávání a koberec či podlaha budou díky nim daleko čistší. Asi málokdo se v hubicích perfektně vyzná. Vyplatí se ale znát alespoň nejdůležitější aspekty.

Základní typy vysavačových hubic

V podstatě můžete narazit na některou ze tří základních vysavačových trubic a poté i na speciální kousky, které mají secifické využití.

  • Podlahové hubice jsou vhodné pro vysávání pevných podlah i koberců. Obvykle jsou přepínatelné.
  • Parketové hubice oceníte, pokud máte doma parkety či jiné pevné podlahy, například lino či kachličky.
  • Rotační hubice jssou ideální pro hloubkové vysávání koberců, zvláště pak pro chovatele domácích mazlíčků.
  • Speciální nástavce mohou mít různé funkce a ulehčí práci při při specifických požadavcích.

Podlahová hubice

Podlahová hubice bývá běžně součástí každého vysavače. Její výhodou je univerzálnost. Dobře díky ní vysajete jak tvrdé podlahy, tak koberce. Většinou jsou přepínatelné a jednoduchým přecvaknutím se po obvodu vysunou kartáčky. Ty oceníte při vysávání tvrdých povrchů. Pokud jsou štětiny zasunuté, hodí se hubicí vysávat koberce. Dříve byly k dostání podlahové hubice jen ve tvaru obdélníku. Dnes se výrobci snaží o zdokonalení, a tak můžete narazit i na hubici šípového nebo trojúhelníkového tvaru. Lépe pak vysajete i hůře přístupná místa.

Parketové hubice

I když lze podlahovou hubicí obstojně vysát i tvrdé podlahy, pokud ve vašem bytě převažují, vyplatí se pořídit hubici parketovou. Na rozdíl od podlahové není přepínací a má po boku kartáčky, díky kterým pohodlně vysajete i jemný prach. Cena hubic se liší podle kvality. Špičkové hubice mají kartáčky vyrobené z pravých koňských žíní a kolečka jsou vyrobena z měkkých materiálů. Například díky filcovým kolečkům nepoškrábete ani citivý materiál.

Rotační hubice

Rotační hubice jsou vybaveny válcem se spirálovými řadami kartáčů. Díky tomuto systému zvládnete vysát z koberců i zašlapané nečistoty. Rotující kartáčky dokáží z koberce také vyčesat vlasy či chlupy našich čtyřnohých miláčků. Naopak ale nejsou vhodné pro vysávání tvrdých podlah.

Speciální nástavce

Jde o velkou skupinu hubic určených pro čištění komplikovaných nebo méně přístupných ploch.
Patří k nim například hubice na vysávání chlupů a vlasů, pro čištění malých prostor nebo hubice, které suplují roli prachovky.

Zdroj: realsimple.com, provysavace.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47