Nejčastější chyby, kvůli nimž orchidejím padají poupata

 Dům 
04. února 2022 07:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Orchidej dokáže při správné péči kvést několikrát do roka Depositphotos
Nasadí poupata, ale už nestihnou vykvést a odpadnou. Stává se to i vaší orchideji? Představíme vám příčinu i návod, jak tento problém vyřešit.

Orchideje jsou zpravidla nenáročné květiny, ale jakmile se jim něco nelíbí, začnou mít vrtochy. Ty se pak projevují například žloutnutím listů, chřadnutím nebo i opadáváním nasazených poupat. Naštěstí každý problém je řešitelný. I opadávání poupat. 

Nároky na pěstování

Aby orchideje prospívaly, potřebují stálou pokojovou teplotu bez velkých výkyvů a poklesů pod 18 °C, dostatek světla, nikoli však přímé slunce, proudící vzduch (ne ale průvan) a pravidelnou mírnou zálivku. Aby orchideje dobře prospívaly, potřebují zasadit do speciálního vylehčeného substrátu, který je dobře propustný a také přiměřeně kyselý. Toto jsou všechno faktory, které, pokud je nedodržíte, mohou mít vliv na její květenství.

Změna místa

Pokud vám u orchidejí začaly opadávat nasazená poupata těsně před rozkvětem, důvodů může být hned několik. Tím nejčastějším je, že jste orchidej přemístili z jejího oblíbeného místa. Takovou změnou se orchidej často oslabí a veškeré své síly pak musí vynaložit na to, aby se novým podmínkám přizpůsobila.

Blízkost ovoce

Nemáte náhodou v blízkosti orchidejí jablka či jiné ovoce? Pak pozor. Ovoce totiž při zrání produkuje etylen, který má za následek opadávání poupat.

Světlo a průvan

Konkrétně u odrůdy Phalaenopsis velmi často opadávají poupata v zimním období. Důvodem je nedostatek světla. Proto pokud to jde, mějte Phalaenopsis v zimních měsících co nejblíže oknu, ale pozor, rostlina se nesmí v žádném případě okna dotýkat. Buďte však opatrní při větrání. Studený proudící vzduch totiž může rostlině hodně uškodit. A ta kvůli tomu může přijít o všechny květy. 

Rosení

Poslední, a velmi častou příčinou opadu poupat bývá rosení. Je sice pravda, že orchidej kromě pravidelné zálivky potřebuje také vzdušnou vlhkost. Ale pokud vodou navlhčíte i poupata, ta následně uschnou a upadnou. Proto roste dál orchidej, ale vyhýbejte se poupatům. Květinu také nezapomeňte čas od času přesadit. Jak na to se dočtete zde.

Zdroj: abecedazahrady, gardeningknowhow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve