Jak se zbavit špinavých fleků na zdech, aniž byste museli malovat?

 Dům 
30. ledna 2018 13:07 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Někdy vám pomohu věci, do kterých byste to neřekli Shutterstock
Už je to nějaký ten pátek, kdy vaše zdi zely čistotou, ale vymalovat se vám zrovna dvakrát nechce? Není divu, malování je zdlouhavé a v případě malování celého bytu, nedejbože domu, i velmi nákladné. Zkuste proto raději zdi umýt!

Ani nevíte, kde a kdy se tam vzaly, ale vaše zdi zdobí několik čar od tužek, pastelek, rohů nábytku, bláto, mastnota nebo třeba kus oběda? Jednoduše je umyjte. Každá skvrna však vyžaduje jiný postup.

Voda a hadřík

Možná vás to nikdy nenapadlo, protože jste se báli, že byste současně se skvrnou smyli i vrchní vrstvu barvy? V případě, že máte zdi vymalované bílou barvou, tak se toho bát opravdu nemusíte. Například špinavé skvrny vedle psí misky, flek od kečupu nebo mělkou čáru od tužky či propisky jednoduše smyjete navlhčeným hadříkem. Důležité je jemně otírat, nikoliv drhnout.

Guma

Pokud nepomůže obyčejná voda, zkuste se podívat, zda někde doma nenajdete klasickou školní gumu. Vaše děti budou mít určitě alespoň jednu v penále. Gumou pracujte stejně jemně, jako hadříkem. Budete-li gumovat příliš vehementně, můžete na zdech vytvořit nepěkné skvrny, které mohou původní škody ještě zhoršit.

Křída

Vždy samozřejmě záleží na tom, jakou barvu má zeď, ze které se snažíte odstranit skvrny a flíčky. U bílé zdi se skvrn zbavíte obyčejnou bílou křídou, která nečistoty doslova vygumuje.

Chleba

Chytali jste někdy ryby na chleba? Ano? Pak postup při čištění zdí chlebem je velmi podobný. Uloupněte trochu vnitřního těsta z chleba a v ruce z něj umačkejte pevnou kuličku. Poslouží vlastně podobně jako guma. S tím rozdílem, že chlebová guma dokáže vysát ze zdí i mastnotu.

Bude to navíc fungovat i na tapety. Jak nejlépe sundat staré tapety se dočtete v tomto článku. Sice to bude trochu drobit, ale když poté zdi očistíte hadrem nebo smetákem a zbytek vyluxujete, problém bude vyřešen.

Smirkový papír

Zní to sice trochu drasticky, ale u velkých fleků například od dětských barviček vám nepomůže nic jiného, než právě smirkový papír. Je to vaše poslední záchrana před vymalováním, takže rozhodně stojí za vyzkoušení. Použijte ale co nejjemnější a pracujte velmi šetrně, abyste neobrousili moc velkou vrstvu. Někdy se ale následnému přetření barvou zkrátka nevyhnete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008