Během zimy čeká na psy celá řada nástrah. Například sníh, který mnoho pejsků mlsá

 Mazlíčci 
28. ledna 2022 08:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tuhé mrazy mohou psovi velmi ublížit Depositphotos
Mrazivé počasí nedělá dobře nejenom dospělým, ale také našim čtyřnohým mazlíčkům. Na co byste si při jeho venčení měli dát pozor?

Zimní měsíce jsou nevyzpytatelné. Může být nad nulou, ale také mohou zaútočit silné mrazy. Proto je potřeba psy na tuto variantu dobře připravit.

Psi chovaní venku

Pokud chováte psa celoročně venku a má zateplený kotec, dokáže v něm přečkat i nižší teploty bez problémů. Jakmile ale mají teploty klesnout hodně pod bod mrazu, více jako na -10 °C, tak zvažte, zda pejska nedat na noc dovnitř, alespoň do garáže. Mráz může být nebezpečný.

Buďte aktivní

Během zimy je důležité, aby se pes neustále prohříval a nedošlo u něj k podchlazení. Buďte proto při procházkách hodně aktivní a dopřejte mu dlouhé procházky, při nichž ho budete motivovat k běhu, například formou aportování. Pokud vidíte, že pes je již unavený a tolik neběhá, je čas jít domů.

Zvyšte přísun energie

Kromě toho psi, kteří jsou chovaní venku, spotřebuji v zimě až o 10 % více energie. Tu jim dodáte tak, že zvýšíte krmné dávky. Nikdy by to ale nemělo být více než 1 kg váhy navíc. Důležitá je také voda, která bude v chladném počasí zamrzat. Její stav proto kontrolujte každé dvě hodiny. Ideální je pejskovi nechat přístup do kotelny či garáže, kde mu můžete nechat misky s vodou i krmivem. Do krmiva jim můžete dát i teplý vývar, který je v zimě zahřeje.

Podporujte imunitu

Během zimy u psa dbejte opravdu na kvalitní stravu, která by měl obsahovat vyvážený poměr vitaminů, živin a kvalitní tuky. To je samozřejmě důležité po celý rok, ale v zimě buďte více obezřetní. Ke krmení můžete přidat doplňky stravy v podobě různých probiotik či olejů, které podporují imunitu. Jaké oleje jsou pro psy vhodné se dočtete zde.

Nenechejte ho mlsat sníh

Spousta pejsků má tendenci ochutnávat sníh. Je to přirozené, jelikož z něj cítí vodu. V malém množství sníh nevadí, ale rozhodně mu nedovolte pozřít větší množství. Jednak se může podchladit, ale pak také hrozí nebezpečí, že spolu se sněhem sní i něco, co pod ním bylo ukryto, například ostré předměty, o posypových solích nemluvě. A to může vést k poranění zubu či závažným zažívacím problémům. 

Zdroj: medivet.co, countryliving.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod