Sezona rajčat vrcholí. Díky jednoduchým metodám jich budete mít dostatek i v zimě

 Zahrada 
23. srpna 2022 09:13 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Nadúroda rajčat nabízí spoustu možností Depositphotos
Domácí kečupy, protlaky, pesta a další pochoutky z rajčat jsou skvělým způsobem, jak si připravit pořádnou dávku vitaminů i na zimu. My pro vás dnes ale máme ještě jednodušší metody, které vám zaberou jen zlomek času a připraví rajčata tak, abyste je mohli v zimě použít dle vaší volby a chuti.

Máte v oblibě italskou kuchyni a zároveň už nevíte, co máte dělat s obrovskou sklizní rajčat a komu je ještě dát darem? Už vám čerstvá rajčata lezou ušima a další šopský salát už nezvládnete? Pak se pojďte podívat, jak je jednoduché zavařit rajčata na zimu v takové podobě, abyste je mohli použít k jakémukoliv účelu. Polévky, omáčky a těstoviny pak budou chutnat mnohem lépe, než jste zvyklí z kupovaných produktů.

A co když vlastní rajčata nemáte? Nevadí. Skvělý základ do omáček si můžete připravit i tak. Zajděte si na trh a nakupte rajčata od lokálních prodejců a podpořte tak české zemědělce. Chutnají totiž úplně jinak než rajčata, která k nám putovala tisíce kilometrů. Teď je navíc jejich sezona, proto ani nejsou drahá a chutnají skvěle.

Rajčata ve vlastní šťávě

Jestliže rádi připravujete italské omáčky a rajčatový základ používáte třikrát do týdne, není jednodušší cesty, než si připravit vlastní základ. Když je zavaříte ve vlastní šťávě, můžete je použít po celý rok a dodat chuť vaší zahrádky oblíbeným receptům. A když je rozmixujete, máte domácí passatu, která se hodí nejen do italské kuchyně, ale i k přípravě tradiční rajské omáčky. Navíc když je zavaříte v srpnu, tedy v hlavní sezoně, připravíte si základ do omáček s tou nejlepší a nejintenzivnější chutí. Záleží ale na tom, jaká rajčata použijete. K zavařování se nejlépe hodí zcela vyzrálé plody masitých odrůd.

Jak na vlastní zavařování: Nikdy nezavařujte natlučené nebo přezrálé plody, u kterých hrozí riziko, že se již objevila plíseň, která zatím není patrná. Volte proto jedině kvalitní a zralá rajčata, která důkladně omyjte vodou. A když je předtím ještě oloupete (blanšírujete), ušetříte si práci při vaření. Pak už je stačí jen rozříznout a vložit do čistých sklenic. Nebojte se rajčata pořádně stlačit. Dle chuti můžete přidat i bylinky, které rajčata ochutí, či špetku soli. Jakmile bude sklenice plná, otřete čistým ubrouskem hrdlo sklenice a pevně uzavřete. Sterilujte půl hodiny při 80 °C.

Dejte je k ledu

Napadlo vás někdy rajčata zmrazit? Je to totiž opravdu rychlá cesta a trvanlivost rajčat je zhruba půl roku, což není málo. Omytá rajčata jednoduše nakrájejte na kolečka a zbavte je semínek. Nakrájená rajčata vložte na pečicí papír, na plech a vložte do mrazáku. Jakmile rajčata zmrznou, přendejte je rychle do uzavíratelného sáčku a vraťte zpět. Pracujte však rychle, rajčata téměř okamžitě rozmrzají. 

Usušte je

V jižních státech lze rajčata sušit i na slunci, ovšem naše podnebí tolik tropických dní nenabízí, tudíž si musíme pomoci jinak. Ideální variantou je sušička na ovoce a zeleninu nebo i obyčejná trouba, která se vám bude hodit i ve chvíli, kdy konečně začnou růst houby. Masitá rajčata pokrájejte na plátky asi 4 mm silné a sušte v sušičce na 150 °C. Zabere vám to asi 10 hodin. Pokud sušičku nemáte, poslouží vám i trouba, kde budete při stejné teplotě rajčata sušit asi 8 hodin. Prvních pár hodin nezapomínejte troubu větrat, aby mohla uniknout odpařená voda. Máte-li chuť, můžete rajčata ochutit bylinkami, kořením či česnekem. Skladovat je pak můžete buď v uzavíratelných nádobách nebo je naložit do oleje.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47