Co jste možná netušili o škvorech: Do ucha vám nevleze, žere mšice, a když chce, umí létat

 Zahrada 
22. srpna 2022 09:29 / Kateřina Andrýsková
  2
📷
1 fotografie v galerii
To nejkrásnější je někdy skryto hluboko pod povrchem Depositphotos
Že mají škvoři křídla? Nesmysl, říkáte si. Jenže ona je to pravda. Hmyz, ze kterého má každý strach, aby mu nevlezl do ucha, bychom si však měli na zahradě předcházet, jelikož dokáže být užitečným pomocníkem v mnoha ohledech. Jak ho přilákat na zahradu a další zajímavosti, se dozvíte v našem článku.

Matka příroda nestvořila žádné zvíře pro nic za nic. A i na první pohled obyčejný tvor, jako je škvor, má na naší planetě svou roli. Nevzhledný tvor je totiž velmi užitečným hmyzem, který nalezneme především ve chvíli, kdy mu nevědomky zničíme úkryt a vyrušíme ho při odpočinku. Jinak je tento druh hmyzu aktivní především v nočních hodinách a přes den se ukrývá hluboko v temných a vlhkých koutech, na hromádkách z kamení či starého dřeva, ale třeba i v kompostu či mulči, kde hledá drobný hmyz či tlející přírodní materiál.

Na našich zahradách bychom si ho měli považovat možná ještě více než slunéčko sedmitečné. A když se nám poštěstí spatřit ho ve chvíli, kdy rozvine svá krásná křídla, která má dobře ukryta pod krovkami, je to zážitek na celý život. Proto odsuzovat na první pohled nevzhledné zvíře se nevyplácí a jen to dokazuje tvrzení, že to nejkrásnější máme někdy schované hluboko uvnitř.

Kdy ho můžete vidět při letu

Ač to téměř nikdo neví, většina druhů škvorů se pyšní jedním párem neuvěřitelně krásných třpytivých křídel, která jsou ukryta pod krovkami a velice efektivně poskládána jako podle návodu na miniaturní origami. Krásy škvořích křídel si všiml i tým National Geographic, když jejich fotografii umístil na titulní stránku jednoho vydání. Na webu vědeckého časopisu můžete prostřednictvím videa pozorovat jejich krásu i vy. Je však velice pravděpodobné, že škvora nikdy létat nespatříte, jelikož se tomuto druhu pohybu věnují jen zcela výjimečně. Náletů kousavých škvorů se tudíž opravdu obávat nemusíte.

Do ucha vám nevleze

V zahraničí znají škvora neboli "ucholáka" či "uchavce" pod názvem earwig. Drobný hmyz dostal do vínku jméno, kvůli kterému se všichni mylně domnívají, že tento užitečný hmyz nemá na práci nic jiného, než lézt do uší a prokusovat bubínky. Tato pověra však nebyla nikdy potvrzena a zařazena mezi záměrně prováděné aktivity škvora.

[:id_5671:]

Zahradu zbaví škůdců a odpadu

Dospělí jedinci (ale i larvy) patří mezi všežravce, ale přednost vždy dají potravě živočišného charakteru. Pokud je u sebe na zahradě najdete, rozhodně se jich nezbavujte jen proto, že se vám nepozdávají. Mohou být totiž ještě užitečnější než oblíbené berušky. Zahradu zbaví mšic, vlnatek, svilušek a dalšího drobného hmyzu, ale i jeho vajíček. Společně se slunéčky, zlatoočkami či pestřenkami vytvoří na vaší zahradě silnou obrannou armádu, která je účinnější než kdejaký postřik. A co víc, vaši zahradu uklidí i od mrtvého hmyzu, takže by se jim dalo říkat i úklidová četa.

Ubytujte si ho na zahradě

Uklizená zahrada jako z katalogu jde většinou ruku v ruce s absencí přítomnosti jakéhokoliv hmyzu. Proto nedělejte katastrofu z toho, že vám v rohu leží hromádka starého dřeva, ve které je škvor jako doma. A kromě přirozených úkrytů můžete škvorům postavit i "škvorník", ve kterém se rovněž rádi ubytují. Ten pak můžete ukrýt třeba na strom či keř, na kterém se vám přemnožil nechtěný hmyz (například mšice). Škvorník můžete snadno vyrobit ze staré plechovky nebo terakotového květináče, který naplníte například slámou, umístit na strom a celý rok se o něj nestarat. Když škvory ubytujete přímo na stromě, kde máte se škodlivým hmyzem problém, nebudou muset putovat za potravou moc daleko.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: nationalgeographic.com, pnas.org.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47