Broučkům ubývá přirozené prostředí. Postavte jim na zahradě hezký domeček

 Zahrada 
30. prosince 2018 10:13 / Marie Popelková
  7
📷
5 fotografií v galerii
Hmyzí domeček může být ozdobou zahrady Pinterest
Hmyzu ubývá přirozené prostředí, kde může nerušeně žít a klást larvy. Zkuste broučkům přes zimu vyrobit parádní domeček, který se pak na jaře stane nejen praktickým, ale i krásným doplňkem vaší zahrady.

Hmyz na zahradu patří a hlavně může vašim rostlinám v mnohém pomoci. Některé druhy požírají škůdce, další hmyz se zase postará o opylení květů. Pokud chcete broučky na váš pozemek přilákat, postavte jim příbytek, který jim poskytne ideální podmínky pro život.

Hmyzí hotely jsou sice k dostání v nejrůznějších obchodech, ale určitě zvládnete postavit i vlastní. Můžete použít materiál ze svého nejbližšího okolí, takže se zbavíte třeba starých cihel, které zabíraly místo někde v koutě, případně dřevěných palet, které vám už k ničemu nejsou.

Přirozenost je základ

Pokud to jen trochu jde, vsaďte na materiál přírodního původu. Ten bude hmyzímu obyvatelstvu nejvíce po chuti. Když použijete dřevo, myslete na to, aby nebylo nijak chemicky ošetřené či nalakované - nepřirozený zápach může broučkům vadit.

Hloubka domečku by měla být alespoň 15 až 40 cm, aby se mohli drobní hmyzáci usadit i hluboko v útrobách domečku, kde se budou cítit bezpečně a nebudou je zde ohrožovat ptáci. Na zadní stěnu je dobré přidělat pletivo, které bude broučky před ptačími zobáky dobře chránit. O tom, jak do zahrady přilákat motýly, jsme psali zde.

Stříška je důležitá

Ať už zvolíte stříšku sedlovou nebo rovnou, nikdy by neměla úplně chybět. Zabrání totiž zatékání vody. Pokud se dovnitř domečku bude opakovaně dostávat vlhkost, hrozí, že se přírodniny zapaří nebo zplesniví.

Hotel je dobré umístit alespoň metr nad zem na suché místo. Pokud pod domeček nahromadíte trávu, listí či klacky, můžete tak vytvořit ještě příbytek třeba pro ježky či ještěrky.

Mějte také na paměti, že místo umístění domečku musíte dobře promyslet. Ideálně by měl stát na přímém slunci a směřovat na východ či na jih.

Stavební materiál

Pro stavbu domečku lze použít prakticky cokoliv - staré květináče, různé krabice, plechovky, ale i PET lahve. Do nich pak dejte různé přírodniny. Každá přiláká jiný druh hmyzu. Zahuštěnější náplň, například ze šišek či suchého listí, ocení hlavně berušky nebo škvoři.

Můžete také třeba do dřeva navrtat síť chodbiček (měly by být asi 3 až 10 cm hluboké). Pokud nechcete vrtat, zvolte náplně, které již chodbičky mají, jako je bambus, stébla slámy či kartonový papír. V takových chodbičkách se zabydlí především včely samotářky nebo zlatoočka.

Vhod vám ale přijdou také provázky, drátky, stébla rákosu, suchá tráva nebo listí, šišky, nalámané větvičky, staré cihly, prázdné makovice, kůra, mech, bukvice, žaludy, sušená levandule, sušené jehličí, kartonový papír, plastová brčka, bambus, kamínky a podobně.

Malí pomocníci

Broučci se vám za vaši péči určitě vrchovatě odmění. Každý druh umí něco jiného.

Včely samotářky

Jsou to včelky, které nežijí v rojích a nevyrábí med. Jsou trochu menší než včely medonosné a jsou velmi mírumilovné. V chodbičce si každá vybuduje vlastní hnízdo pro larvy, které pak zapečetí hliněným víčkem. Včely samotářky umí opylovat velké množství rostlin, budou tak vaší zahrádce velmi prospěšné.

Berušky

Slunéčka sedmitečná kladou larvy na spodní stranu listů a jsou neocenitelným pomocníkem při likvidaci mšic a červců.

Škvoři

Sice nejsou tak roztomilí jako včelky a berušky, v zahradě vám ale udělají kus práce, požírají totiž různé škůdce jako mšice, svilušky, vlnatky a další hmyz.

Zlatoočka

Krásně zelený síťokřídlý hmyz se živí pylem, nektarem a tekutinou ze mšic, larev much, housenek, a dalších škůdců.

Údržba domečku

Pokud chcete, aby váš hmyzí domeček dlouho vydržel a byl hmyzem opravdu vyhledáván, je třeba o něj alespoň trochu pečovat. Není to nic složitého. Díky pravidelné péči zamezíte vzniku plísní či usazování parazitů.

Stačí jednou ročně vyndat zahuštěnější náplň a vyměnit za novou (pokud v ní ovšem nenaleznete živé larvy).

Neobsazené navrtané kusy obměňujte každé dva roky, v plesnivých chodbičkách se žádná včelka neusadí.

Pravidelně také kontrolujte, zda se vám v hmyzím hotýlku neusadil nějaký nezvaný škůdce. Pokud něco takového odhalíte, ihned tuto část domečku vyměňte za novou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít