Pivní zálivka strčí komerční hnojiva do kapsy. Prospěje nejen petúniím

 Zahrada 
03. srpna 2022 07:51 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pivo zajistí bujně rostoucí květiny Pexels
Petúnie jsou ozdobou mnoha zahrad a okenních parapetů. Aby však správně a bohatě kvetly, potřebují občas trochu přihnojit. Jednou z nejlepších možností, jak podpořit růst a květ ozdobných květin, je zalít je pivem.

Petúnie jsou jedny z nejkrásnějších květin, které si každoročně vysazují tisíce zahrádkářů a předhánějí se, kdo má plnější květy, výraznější barvy a libější vůni. Petúnie nejsou na pěstování zrovna jednoduché – musejí se pravidelně zaštipovat, ukrývat před deštěm, který jejich květy doslova rozdupe, ale také se musí dobře vyživovat správným hnojivem. Místo do obchodu však můžete pro skvělé hnojivo skočit i do hospody.

Petúnie rády pivo

V nedávné studii z června letošního roku, která byla publikována v Journal of Agricultural and Food Chemistry, vědci zjistili, že jedno pivo denně prospívá našim střevům. Tak proč by nemohlo prospívat i našim rostlinám? Obsahuje mnoho prospěšných látek jako draslík, vápník, hořčík, fosfor, ale i řadu prospěšných bakterií a kvasinek. Díky obsahu cukrů také podpoří růst půdních mikroorganismů, které jsou pro rostliny prospěšné. Tyto živiny jsou dobré nejen pro naše střeva, ale rovněž pro správný růst rostlin. Díky jednoduché a levné přísadě do vaší zálivky tak snadno přispějete k bujným květům, ale hlavně hodně ušetříte a odstraníte drahá hnojiva z vašeho nákupního seznamu.

Jak často pivo přidávat

Pivo je tvořeno především vodou, tudíž by se mohlo zdát, že nalít každý den jednu desítku do truhlíku, by mohlo bohatě stačit. To by se vám ale docela prodražilo a navíc takové množství piva rostliny ani nepotřebují a mohlo by jim uškodit. Vaše balkonové i pokojové květiny upřednostní nepasterizované pivo, a to jednou týdně. Do desetilitrové konvice přilijte dvě půllitrové láhve piva (zvětralého) a petúnie zalijte.

Pozor na slimáky

Petúnie nejsou jediné rostliny, které pivní zálivku uvítají. Bujně vám po ní porostou i další balkonové rostliny, jako například hledíkovka, sporýš, vějířovka, muškáty, astry či slunečnice roční. Do zahrady se ale pivní hnojivo příliš nedoporučuje, protože jeho chuť a vůně přiláká návštěvníky, které v zahradě nikdo nechce – slimáky.

Pivo do kompostu

A máte-li na zahradě kompost, můžete přidat trochu piva i do něj. Pokud stále přemýšlíte, co ještě přidat do kompostu, abyste dostali co nejkvalitnější zeminu, pivo je tou správnou volbou. Některé zdroje uvádí dokonce i víno. Je to především díky obsahu kvasinek, dusíku a čpavku v pivu, které nastartují proces kompostování a urychlí jeho průběh. Nejlepší možností je slévat zbytky piva do kyblíku a pak je do kompostu nalít. 

Přilákejte užitečný hmyz

Pokud i přesto chcete používat pivo nejen doma, ale i na zahradě, vyhněte se raději hnojení trávníku či rostlin (kvůli slimákům) a připravte napajedla pro užitečný hmyz. Pivo mají rády například včely nebo motýli. Nalijte proto trochu piva do mističky, na kterou slimáci nedosáhnou a nechte hmyz, aby se ve vašem "baru" občerstvil a za odměnu opiloval vaše rostliny. Motýli mají rádi směs vytvořenou z 5 přezrálých banánů, 1 šálku hnědého cukru a 1 a 1/2 šálku piva. Z piva rovněž připravíte past na vosy, octomilky, ale i slimáky.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: simpleathome.com, chalupari-zahradkari.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008