Kvalitní kompost zvládne založit i začátečník, musí se ale držet určitých pravidel

 Zahrada 
22. dubna 2021 08:41 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Do kompostu patří zbytky ovoce a zeleniny  Depositphotos
Starost o zahradu vyžaduje čas a energii, ale zároveň jde i o příjemnou činnost. Na začátku zahrádkářské sezony je potřeba připravit záhony k výsadbě. Neobejdete se bez kvalitního kompostu. Pokud ho ještě nemáte, přišel čas ho založit. Zjistěte, co všechno do něj patří.

Hnojivo si sice můžete koupit, ale nejvíce se vaší zahradě bude dařit, když ji ošetříte domácím kompostem. Kromě toho, že ušetříte finance, ekologicky můžete zpracovat hned několik věcí, které by jinak skončily na smetišti. Kompost uplatníte i v malé zahradě. Stačí pro něj najít malý kout.

Výběr stanoviště kompostu

Nejprve si promyslete, kam kompost na zahradě umístíte. Přemýšlejte nad tím, jak by měl být velký. Podle velikosti zvolte místo, kam by se celý vlezl a měl okolo sebe ještě dostatek prostoru. Kompost není něco, čím byste se na své zahradě chtěli chlubit. Pěkný pohled na něj není a navíc i zapáchá, proto ho umístěte spíše do ústraní, kde nepůjde tolik vidět. Prospěje mu stanoviště, kde příliš nesvítí slunce. Umístěte ho do polostínu pod listnaté stromy.  

Zakládání kompostu má svá pravidla

Kompost si nemůžete založit ledabyle bez základních znalostí. Začněte tím, že půdu zryjete a odstraníte z ní drny. Na dno kompostu dejte hrubší větve či slámu, aby měl kompost dostatečný přísun vzduchu a mohly se do něj dostat bakterie, díky kterým bude dobře zrát. Ohrádku sestavte z desek, mezi kterými nechte prostorné mezery.  

Vrstvy kompostu

Kompost nelze vytvořit způsobem, že do něj bez rozmyslu naházíte vše, co se vám zrovna dostane pod ruku. Zakládejte ho po vrstvách. Spodní vrstvu by měl tvořit hnědý odpad, který obsahuje uhlík. Patří do něj zejména nadrcené větve, hobliny nebo dřevnaté stonky květin. Další vrstvu by měl tvořit zelený odpad, který je bohatý na dusík, jehož součástí je tráva, listí nebo zbytky ovoce a zeleniny. Hnědá a zelená vrstva se vždy střídá. Větší poměr v kompostu by měla mít hnědá.

Do kompostu nepatří vše

Kompost nemůžete promíchávat vším, některé věci do něj zkrátka nepatří. Jde zejména o rostliny, které byly napadené škůdci či chorobami, pečivo, maso, kosti, tuky, popel, léky, trus psů a koček, plast nebo chemikálie. Dále čtěte: Prorůstání mechu v trávníku má několik příčin. Zamezte jeho dalšímu šíření.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod