Epsomská sůl vám pomůže odstranit starý pařez a dodá půdě cenné živiny, které ocení hlavně rajčata, papriky nebo třeba růže

 Zahrada 
27. dubna 2023 13:43 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pomocí epsomské soli se zbavíte pařezu na zahradě celkem jednoduše Pexels
Epsomská sůl je na rozdíl od běžné kuchyňské soli plná minerálů, které rostlinám pomáhají efektivně vstřebávat živiny. Navíc vám může pomoci zbavit se na zahradě pařezu.

Epsomská sůl je plná hořčíku, který je pro rostliny nezbytný, protože jim pomáhá přijímat další cenné živiny, jako je fosfor a dusík. Navíc rostlinám pomáhá vytvořit chlorofyl, který je nezbytný pro fotosyntézu. Bez hořčíku mohou vaše rostliny či stromy stěží produkovat ovoce. Epsomská sůl tedy může být pro vaši zahradu užitečným pomocníkem.

Odstraňujeme pařez

Porazit strom a vypořádat se pak ještě s pařezem je nelehký úkol, který vyžaduje velkou sílu, jistou zručnost a zabere mnoho času. S odstraněním pařezu ale může pomoci jednoduchý trik, díky kterému jej zvládnou odstranit i méně zdatní. Stačí pařez posypat solí.

Epsomská sůl, která se běžně používá do koupele, má schopnost odstraňovat odumřelé buňky, léčí bolavé svaly, suchou kůži a dokáže bojovat i s celou řadou vnitřních onemocnění. Oprostěme se však v tuhle chvíli od jejích účinků na lidské zdraví a podívejme se, jak nám může být prospěšná při odstraňování starého pařezu.

Proč epsomská sůl?

Tato přírodní forma hořčíku, která je bezbarvou a dobře rozpustnou krystalickou látkou bez vůně, se skvěle hodí pro použití i na vaší zahradě. Nejenže vám pomůže s odstraněním pařezu, ale zároveň zvyšuje kvalitu půdy a vašeho trávníku. Od běžné kuchyňské soli se liší tím, že obsahuje mnohem více minerálů, které pomáhají efektivně vstřebávat živiny.

Epsomská sůl je hydroskopickou látkou, což znamená, že její krystaly mají schopnost absorbovat vodu. Pokud ji v dostatečném množství nasypete na pařez, vytáhne ze dřeva všechnu vlhkost a znemožní mu tak znovu obrazit. V konečném důsledku zbytek stromu zahubí.

Jak odstranit pařez pomocí soli

V horní části pařezu vyvrtejte otvory o průměru zhruba dvou a půl až tří centimetrů. Kolik jich vyvrtáte, záleží hlavně na tom, jak velký pařez likvidujete. Otvory začněte vrtat zhruba deset centimetrů od okraje pařezu. Mezi sebou by otvory měly mít mezery maximálně dalších deset centimetrů. Přičemž se snažte vyvrtat co nejhlubší díry. Stačit by mělo dvacet centimetrů. Díry zasypejte solí a přilijte tolik vody, aby se sůl nevyplavila, ale byla dostatečně navlhčená.

Chcete-li proces rozkladu urychlit, odhalte ze země kořeny pařezu a nasypte silnou vrstvu soli na všechny odkryté kořeny. 

Epsomská sůl na zahradě

Postřik na listy rajčat

Epsomská sůl se často používá jako postřik na listy u některých rostlin, jako jsou například rajčata. Epsomská sůl rostlinkám poskytne důležitou dávku hořčíku.

K přípravě postřiku budete potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci epsomské soli
  • 4 litry vody

Příprava je naprosto triviální. Pouze smícháte vodu a sůl a směs můžete ihned vyzkoušet. Ideálně aplikujte když se objeví první nové listy a nejlepší doba pro aplikaci postřiku je ve chvíli, když je zataženo či v brzkých ranních hodinách.

Doplněk půdy pro rajčata, papriky a růže

I když je jen velmi málo rostlin na které nemůžeme použít epsomskou sůl, existuje mnoho druhů rostlin, které doslova těží z jejich vlastností. Rajčata, papriky a růže patří k těmto rostlinkám.

Pokud chcete použít epsomskou sůl na tyto rostliny, které doslova milují kyselé prostředí, tak si upravte půdu před jejich výsadbou tím, že zhruba 1m x 1m od sebe vysypete čtvrt šálku epsomské soli a tu pak smícháte s půdou do hloubky přibližně 20 centimetrů.

TIP: Pokud vysazujete některý z těchto druhů, můžete také přidat 1 polévkovou lžíci soli na dno vaší výsadby. Stejně dobře funguj na řízkování a přesazování.

Při sázení

Semínkům můžete dopřát lepší start, když do půdy přidáte 1 polévkovou lžíci soli smíchanou se 4 litry vody. Hořčík, který obsahuje epsomská sůl, pomáhá při klíčení, protože posiluje buněčné stěny a dodává energii pro růst.

Autorský článek, další zdroje: gardenguides.com, trees.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod