Hitem podzimu jsou dýně. Vyznáte se v jejich odrůdách a použití?
Ostatní
04. října 2016 23:08
/
Marie Popelková
📷
6 fotografií v galerii
Není dýně jako dýně. Vyzkoušejte třeba špagetovou nebo muškátovou. / Internet
Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a pomáhá i zhubnout.
Dýně nejsou jen krásně barevnou podzimní ozdobou, ale díky svým léčebným vlastnostem patří rovněž na náš jídelníček. Existuje bezpočet druhů dýní, z jejichž plodů můžeme připravit prakticky cokoliv – polévky, saláty, kaše, nebo třeba lívance, koláče, dorty, kompoty či marmelády.
Tykve jsou starou plodinou Nového světa a vévodí hlavně americké a karibské kuchyni. Dnes jsou charakteristické i pro africkou, středovýchodní a orientální kuchyni. A pomalu se dostávají i k nám. Tykev roste v několika druzích s mnoha odrůdami a je známa někdy rovněž pod názvem dýně.
ODRŮDY DÝNÍ:
Máslová dýně
Tato oblíbená odrůda je skvělá zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče, cheesecake a další druhy pečiva nebo do marmelád. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá. Má tvar tykve a střed se semínky je jen v dolní zaoblené části, proto má máslová dýně vždy jen minimum odpadu. Při zpracování nejprve oddělte horní válcovitý díl od kulatého spodku, který pak rozpulte a vydlabejte. Máslovou dýni skoro vždy loupejte. Výjimkou je, pokud ji budete péct jako pečeni, tam slupku ponechte.
Dýně Hokaido
Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Muškátová dýně
Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.
Dýňový obr s aromatickou dužinou, která se ze všech dýní nejvíce podobá příbuznému melounu. Dužina je relativně měkká a obsahuje hodně vody a málo škrobu. Podle druhu dýně pak může být oranžová, žlutá i světle zelená. Správně vyzrálá dýně má vždy charakteristické bílé ojínění
Špagetová dýně
Má typickou dužinu, která se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna připomínající špagety. Toho se dá samozřejmě dobře využít, mezi vlákna můžete vmíchat libovolnou omáčku, pesto nebo aromatickou zálivku na dochucení.
Jak vybrat a skladovat dýně
Nejprve se podívejte na slupku dýně. Slupka u zralých dýní je tuhá a matná. Nezralé plody dýně se více lesknou. Na dýni nesmějí být měkká ani hnědá místa. Taková dýně může být postižena hnilobou a je nepoživatelná.
Dalším skvělým ukazatelem zralosti dýně je stopka. Musí být zahnědlá a seschlá. Jestliže je svěží a zelená, znamená to, že dýně byla ze záhonu sklizena příliš brzy.
Dýně vybírejte spíše těžší, takové obsahují hodně dužiny a málo semínek. Jestliže větší plody neuzvednete, zaťukejte na ně. Měly by znít dutě.
Dýně na Halloween
Tyhle dýně vybírejte spíše lehčí. Semena se dlabou lépe než dužina. Nezapomeňte ani na správnou velikost. dýně I když to na první pohled vypadá, že čajová svíčka se bez problémů vejde i do malého plodu, nenechte se mýlit. Nad plamenem musí být dostatečný prostor, jinak vám velmi brzy vršek dýně chytí, a když už nic jiného, strašně to smrdí.
Kde dýni skladovat?
Jestliže máte vhodné prostory, nemusíte dýni zpracovat hned. Na poličce vystlané slámou vám při teplotě 10 až 18 °C a vzdušné vlhkosti 50-75 % vydrží zdravé dýně i 4 měsíce bez újmy na vzhledu nebo chuti.
Tykve jsou starou plodinou Nového světa a vévodí hlavně americké a karibské kuchyni. Dnes jsou charakteristické i pro africkou, středovýchodní a orientální kuchyni. A pomalu se dostávají i k nám. Tykev roste v několika druzích s mnoha odrůdami a je známa někdy rovněž pod názvem dýně.
ODRŮDY DÝNÍ:
Máslová dýně
Tato oblíbená odrůda je skvělá zejména do sladkých pokrmů, jako jsou koláče, cheesecake a další druhy pečiva nebo do marmelád. Hodí se ale také jako základ do jakéhokoliv zeleninového jídla či polévky, protože je měkká a její příprava je rychlá. Má tvar tykve a střed se semínky je jen v dolní zaoblené části, proto má máslová dýně vždy jen minimum odpadu. Při zpracování nejprve oddělte horní válcovitý díl od kulatého spodku, který pak rozpulte a vydlabejte. Máslovou dýni skoro vždy loupejte. Výjimkou je, pokud ji budete péct jako pečeni, tam slupku ponechte.
Dýně Hokaido
Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokaido v kuchyni rozmanité využití. Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
Muškátová dýně
Tato méně známá dýně má pevnější strukturu než třeba máslová, krásně voní a její sytě oranžová dužina dodá pokrmům zajímavý vzhled. Využít ji můžete nejen na polévku, ale také na kompoty nebo do orientálních jídel.
Dýňový obr s aromatickou dužinou, která se ze všech dýní nejvíce podobá příbuznému melounu. Dužina je relativně měkká a obsahuje hodně vody a málo škrobu. Podle druhu dýně pak může být oranžová, žlutá i světle zelená. Správně vyzrálá dýně má vždy charakteristické bílé ojínění
Špagetová dýně
Má typickou dužinu, která se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna připomínající špagety. Toho se dá samozřejmě dobře využít, mezi vlákna můžete vmíchat libovolnou omáčku, pesto nebo aromatickou zálivku na dochucení.
Jak vybrat a skladovat dýně
Nejprve se podívejte na slupku dýně. Slupka u zralých dýní je tuhá a matná. Nezralé plody dýně se více lesknou. Na dýni nesmějí být měkká ani hnědá místa. Taková dýně může být postižena hnilobou a je nepoživatelná.
Dalším skvělým ukazatelem zralosti dýně je stopka. Musí být zahnědlá a seschlá. Jestliže je svěží a zelená, znamená to, že dýně byla ze záhonu sklizena příliš brzy.
Dýně vybírejte spíše těžší, takové obsahují hodně dužiny a málo semínek. Jestliže větší plody neuzvednete, zaťukejte na ně. Měly by znít dutě.
Dýně na Halloween
Tyhle dýně vybírejte spíše lehčí. Semena se dlabou lépe než dužina. Nezapomeňte ani na správnou velikost. dýně I když to na první pohled vypadá, že čajová svíčka se bez problémů vejde i do malého plodu, nenechte se mýlit. Nad plamenem musí být dostatečný prostor, jinak vám velmi brzy vršek dýně chytí, a když už nic jiného, strašně to smrdí.
Kde dýni skladovat?
Jestliže máte vhodné prostory, nemusíte dýni zpracovat hned. Na poličce vystlané slámou vám při teplotě 10 až 18 °C a vzdušné vlhkosti 50-75 % vydrží zdravé dýně i 4 měsíce bez újmy na vzhledu nebo chuti.
Kam dál?