Vybíráme sekeru: Dejte si pozor na levné šmejdy!

 Dílna 
03. srpna 2017 16:42 / Bronislava Silná
  4
📷
2 fotografie v galerii
Současná kvalitní sekera tvoří jeden díl. Topůrko je z plastu. Shutterstock
Dnešní sekery jsou docela jiné, než jaké byly před třiceti lety. Pokud ale nechcete své peníze vyhodit do kanálu, raději si připlaťte za kvalitu.

Nekupujte podle ceny

Na trhu jsou stále i sekery, které nemají kompaktní konstrukci. Seženete tedy i takovou klasiku, která má zvlášť topůrko a zvlášť železnou část. Není ale oč stát. Nebo se vám chce řešit, že se sekera uvolňuje? Že hrozí vypadnutí železné části a následné zranění?

I mezi kompaktními sekerami ale najdete takové, které si jen hrají na lepší značky. Většinou je imitují barvami. Třeba i drží dobře pohromadě, ale sekat se s nimi nedá. A pokud ano, velmi rychle se tupí, mají nevhodný tvar, nejsou dobře vyvážené nebo jinak komplikují práci.

Kolik investovat

Aby byla sekera k něčemu dobrá, počítejte s cenou alespoň 800 korun u menších modelů na drobnou práci. Kolem 1500 Kč vás budou stát sekery pro štípání větších polen a můžete si samozřejmě i připlatit. Pokud koupíte nástroj za 200 Kč, počítejte s problémy a starostmi.

V čem jsou značkové sekery lepší

Kromě pevnosti, odolnosti, vyvážení, tvaru ostří a jeho trvanlivosti mají značkové sekery obvykle ještě speciální povrch, který usnadňuje proniknutí ostří do dřeva. Dříve býval povrch z teflonu, dnes se ocel kryje xylanem, který má ještě lepší vlastnosti a poskytuje samozřejmě i ochranu proti korozi.

Další vychytávky

I dnes si samozřejmě můžete vybrat různé tvary ostří podle typu práce. Můžete si koupit i sekeru univerzální. Část z druhé strany ostří bývá uzpůsobena k zatloukání hřebíků. Některé sekery mají i očko pro vytahování hřebíků. Na topůrku někdy naleznete značky pro jednoduchý odhad velikosti polen. K sekeře dostanete i pouzdro, které ostří chrání. Sekeru za něj můžete zavěsit v dílně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47