Nabruste kuchyňské nože, výrazně si tím usnadníte práci. Rady, jak na to

 Dílna 
07. listopadu 2020 10:28 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ostré nože jsou základem dobrého vaření Pixabay
S tupým nožem v kuchyni příliš parády neuděláte. Pokud s vašimi noži ani neukrojíte chleba či nerozkrojíte rohlík, je načase nože pořádně nabrousit.

Ostrý nůž je základem bezproblémového vaření. Jedině s ostrým nožem zvládnete perfektně nakrájet zeleninu, maso i další potraviny. Tupý nůž vám naopak přidělá práci a paradoxně může být krájení s ním nebezpečné.

Kdy začít brousit

Každý nůž bude správně fungovat jen tehdy, pokud ho čas od času nabrousíte. Že už je opravdu načase, poznáte snadno. Stačí si vzít list papíru či nějaké staré noviny a udělat řez. Pokud se vám to podaří snadno, s broušením můžete ještě chvíli počkat. Pokud to však jde těžce a papír se nerozřízne, ale roztrhne, je nejvyšší čas takový nůž naostřit.

Broušení pomocí brousku

Broušení nože kamenným brouskem je osvědčená klasika. Tento způsob má jen jednu nevýhodu, a to že při každém broušení se spotřebovává část materiálu nože. Tím pádem není radno brousit nůž příliš často, jinak vám z něj nic nezbude.

Před prvním použitím brousku zkontrolujte příbalovou informaci, zda se má váš brousek používat nasucho, nebo je třeba ho zvlhčit vodou či minerálním olejem. Zvažte také, pod jakým úhlem chcete váš nůž nabrousit. Obecně platí, že čím menší úhel bude, tím bude nůž ostřejší. Zároveň se ale také rychleji ztupí. Pro kuchyňské nože se obvykle používá úhel dvacet stupňů.

Broušení samotné

Pokud máte připravený brousek a zvolili jste úhel, můžete se pustit do broušení. Začínejte vždy na hrubší straně brousku, která by měla být zvýrazněna od výrobce. Čepelí projíždějte po brousku proti ostří, zvýšíte tím životnost brousku i čepele, jelikož se vám pod ni nedostanou železné piliny. Až tímto způsobem zbrousíte půlku čepele, nůž obraťte a pokračujte v broušení na druhé straně.

Poté využijte jemnější stranu brousku, pomocí které vyhladíte všechny nerovnosti. Jednoduše po brousku přejíždějte čepelí jako v předchozím případě. V závěru broušení ještě střídejte strany nože po jednom přejetí po brousku, s čímž pokračujte tak dlouho, dokud nebudete s ostrostí nože spokojeni.

Finální dobroušení

Pokud chcete dosáhnout opravdu skvělého výsledku a zbavit čepel všech nedokonalostí, můžete nůž ještě dobrousit na koženém opasku. Ten položte na kraj stolu na rovnou plochu a tahejte po něm nůž, tentokrát však po směru ostří. Tímto způsobem dosáhnete ještě většího vyhlazení a ostrosti, jelikož odstraníte i ty nejmenší nerovnosti.

Údržba pomocí ocílky

Ocílky nejsou určeny přímo k broušení, ale k dobroušení nožů, které už ostré jsou. Tupý nůž na ocílce zkrátka nenabrousíte. Použitím ocílky ale udržíte vaše nože déle ostré, navíc její použití neubírá materiál nože.

Optimální je před každým použitím nože s ním nejdříve šestkrát až osmkrát z každé strany přejet po ocílce, opět pod úhlem dvaceti stupňů. Další způsoby, jak šetřit ostří nožů, najdete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty