Vonné pomerančové koule jako výzdoba interiéru. Zvednou vám náladu a nádherně provoní byt

 Dílna 
11. prosince 2017 13:58 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomerančová výzdoba provoní váš domov Shutterstock
Příjemná vůně ve vašem domě vám určitě vždy zvedne náladu. Krásně provoněné prostředí se snažíme vytvářet pomocí různých prostředků. V posledních letech dbáme i na to, aby to u nás nejen krásně vonělo, ale aby vůně neškodily našemu zdraví.

Někdy není jednoduché zjistit, zda se z dané vůně neuvolňují toxické výpary. Proto uděláte nejlíp, když si domácí vůni vyrobíte sami. Máme pro vás tip, jak si navíc připravit krásnou dekoraci, která doladí váš vánoční interiér.

Pomeranče a hřebíčky jako za starých časů

Možná si vzpomenete na školní léta, kdy se v předvánočním čase vyráběly vánoční dekorace s pomocí koření, které se zapichovalo do pomerančů. Krásně to zavonělo, ale vydrželo jen chvíli. K Vánocům může podobná zdokonalená technika výroby patřit i v dnešní době.

Na výrobu dekorativních vonných koulí budete potřebovat pomeranče s pevnou silnou slupkou, koření (hřebíček, muškátový oříšek a skořici), lepící pásku a papírové sáčky.

Když budete mít všechny potřebné věci pohromadě, uvařte si teplý čaj, pusťte koledy, přizvěte děti nebo přátele a udělejte si pěkný předvánoční večer. O dekoracích s pomocí ovoce jsme psali nedávno také zde.

Postup výroby není složitý

  • Pomeranč ovinete dvěma pruhy lepící pásky. Nejprve kolem celého pomeranče, takže se vám pomeranč rozdělí opticky na dvě poloviny. Druhou pásku oviňte přes prostřední část volných polovin, takže bude pomeranč rozdělen na čtvrtiny.
  • Do volných částí pomerančové kůry, tedy tam, kde není páska, napíchejte hřebíčky. Pokud by byla kůra příliš tuhá, můžete si dírky předpřipravit jehlicí.
  • Umelte dohromady muškátový oříšek se skořicí na prášek. Dle starého receptu se přidával i prášek z oddenku kosatce, ale nic se nestane, když tuto přísadu vynecháte. V této směsi pomeranče obalte.
  • Pak vložte pomeranče po jednom kuse do papírového sáčku nebo zabalte do papírového ubrousku a uložte na teplé suché místo. Koření se vsákne do kůry pomeranče a bude krásně vonět po dlouhou dobu. Sušení potrvá 2 až 6 týdnů, podle typu pomeranče.
  • Po usušení vyndejte opatrně pomeranče z papíru a odstraňte lepící pásku. Místo kde byla páska, oviňte pěknou stuhou a uvažte mašli pro zavěšení. Vznikne vám krásná dekorace, která provoní váš domov.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008