Na co se zaměřit při výběru sněžné frézy

 Dílna 
01. prosince 2017 13:57 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sněžná fréza v zimě ušetří spoustu námahy Shutterstock
Většina meteorologů se shoduje na tom, že nás letos čeká krutá zima. Jestli se jejich předpovědi naplní a vy za pár týdnů nebudete stíhat odhazovat sníh okolo domu, je možné, že začnete uvažovat o koupi sněžné frézy. Vybrat tu správnou může být složité.

Sněžná fréza je stroj, který vám výrazně ulehčí práci s odklízením sněhu. Frézy sníh rozřezávají pomocí točícího se šneku a odhazují jej mimo čištěnou oblast.

Stroje se liší podle výkonu motoru, šíře a výše záběru, typu šneku, který nabírá sníh, vzdálenosti odhozu sněhu a především podle množství a kvality sněhu, se kterým si poradí. Zejména na základě těchto kritérií je třeba vybrat frézu, která bude vašim potřebám nejlépe vyhovovat. Pokud už doma sněžnou frézu máte, nezapomeňte ji řádně připravit na zimu. O tom, jak na to, jsme psali zde.

Trh nabízí široký sortiment sněžných fréz a nemusí tak být snadné se v něm vyznat a vybrat správný stroj. Co musíte vědět při výběru frézy?

Jakou variantu – benzin nebo elektrika

Podobně jako tomu je u sekaček na trávu, i frézy existují v elektrické či benzinové variantě. Jejich vhodnost záleží především na množství napadaného sněhu. Pokud se odklízí čerstvě napadaný sníh v malém množství, postačí fréza elektrická.

S větší sněhovou pokrývkou si však elektrická fréza neporadí. S benzinovým motorem sněžná fréza dokáže udržet vysoký výkon a otáčky i v náročných podmínkách.

Jednostupňovou nebo dvoustupňovou

Benzinové frézy můžete v obchodech najít ve dvou různých variantách - jednostupňové a dvoustupňové.

Jednostupňové benzinové frézy se hodí na odklízení čerstvě napadaného sněhu například z chodníků. Pro ušlapaný sníh však vhodné nejsou, protože ho jejich gumový šnek nedokáže odkrojit. Výhodou je však jejich malá hmotnost a snadná ovladatelnost. Nejlépe se uplatní v městských oblastech s malým spadem sněhu. Potřebují pevný podklad (chodník, asfalt).

Jsou skvělými pomocníky v případě, že potřebujete odklízet čerstvý sníh na menším prostranství, z chodníků a krátkých příjezdových cest. Vynikají nízkou hmotností a snadnou ovladatelností.

Rotující šnek odebírá sníh, ten je okamžitě odhazován komínem. Tím sníh padá na potřebné místo. Šnek sám zajišťuje svým otáčením pohyb frézy. Gumové okraje šneku umožňují odstraňování sněhu až na zpevněný povrch.

Dvoustupňové frézy disponují pilovitým šnekem, který odstraní i uježděný, mokrý či přemrzlý sníh. Navíc jsou schopné pracovat na všech typech povrchů – zpevněných i nezpevněných. Dvoustupňové frézy jsou proto určené do podhorských a horských oblastí. Hravě si poradí i s tím největším množstvím sněhu, s vysokými závějemi nebo s přemrzlým či udusaným sněhem.

Robustní ocelový šnek nejprve dopraví sníh do prostoru vysokoobrátkového ventilátoru, odsud je sníh výhozovým komínem usměrněn do požadovaného prostoru až do vzdálenosti 15 metrů. K nastavení komínu slouží pákový převod, je tak možné měnit strany i směr výhozu sněhu.

Dvoustupňové sněhové frézy se liší výkonem motoru, pracovním záběrem a dalšími parametry. Zvládají i ohromující hmotnost 1,4 tuny sněhu za hodinu.

Dobré ovládání

Je také dobré pořídit si frézu, která se vám bude dobře ovládat. Základní modely sněhových fréz pohání šnek, lepší mají automatický pojezd vpřed a vzad s kolečky. Prodávají se i frézy vybavené systémem řízení Power Steering. Ten výrazně napomáhá při otáčení a manévrování.

U sněhových fréz s kolečkovým pojezdem lze většinou nastavit rychlost pohybu vpřed nebo vzad. Nižší rychlosti volíte při odklízení těžšího sněhu, vyšší pro sníh lehčí. Vyšší rychlost oceníte i při přepravě sněhové frézy z místa na místo.

Nejlépe ovladatelné jsou frézy vybavené systémem Power Steering. Spínače umístěné na spodní straně každého madla při stisknutí zapnou pohonné kolo na dané straně sněhové frézy, umožňují otáčet se tímto směrem. Stroj lze použít i na svazích se sklonem do deseti stupňů.

Elektrický startér - ano či ne?

Tento systém startování frézy je jednoznačně pohodlnější. V každém případě je elektrický startér nezbytný u fréz, které parkují venku v mrazu.

Je-li fréza vybavena elektrickým startérem, obsluha pouze připojí zástrčku startéru do zásuvky a jednoduše tlačítkem nastartuje. Odpadá tím ne vždy pohodlné startování frézy startovací šňůrou. To je navíc prakticky neproveditelné v mrazu. Šňůrou lze tedy startovat pouze frézy, které jsou skladovány alespoň v temperovaném prostoru, nikoli tedy například ve vymrzlé garáži nebo boudě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve