Zužitkujte starou igelitku. Vyrobte si z ní draka

 Dílna 
10. října 2019 16:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pouštění draka patří k podzimu patří Pinterest
Podzim je tady. A k němu patří i pouštění draků. Ještě jej nemáte? Zkuste si jej vyrobit z obyčejné igelitové tašky.

Pokud bychom hledali počátky prvního pouštění draků, museli bychom zabrousit až do 4. století před naším letopočtem. V této době Číňané používali létající draky k vyplašení ptáků nad rýžovými poli, později i k zastrašování nepřátel. Do Evropy draci pronikli před více než 500 lety a od té doby se těší velké oblibě nejenom u dětí, ale i dospělých. V dnešní době lze sehnat desítky druhů draků, nejrůznějších tvarů a materiálů. My vám ukážeme, jak si lze snadno vyrobit základního draka, zato zcela zdrama. Je totiž z igelitové tašky.

Recyklace igelitky

Na výrobu draka budete potřebovat obyčejnou igelitovou tašku, kterých máte doma určitě nepřeberné množství. Použít můžete také igelitový pytel na odpadky, které se dají sehnat v různých velikostech.

Dále si nachystejte

  • nůžky
  • dvě bambusové tyčky, případně dlouhá brčka
  • pevný provázek
  • jehlu
  • silnější vlasec
  • kousek dřeva/klacík/tvrdou kartonovou ruličku
  • izolepu

Základní tvar

Igelitovou tašku nebo pytel si rozprostřete na zem nebo stůl a nakreslete si na ni fixou obrys draka. Nejlehčí je ten ve tvaru diamantu. Kostru pak vystřihněte. Nyní přichází na řadu tyčky nebo brčka. Udělejte z nich kříž, aby protínal draka po délce i šířce. Jejich délku si naměřte tak, aby končily asi centimetr pod vrcholy draka. Pomocí tenké nitě je pevně svažte k sobě. 

Jak jej složit

Hotovou kostru připevněte na igelitový základ, buď pomocí lepidla nebo nitě a jehly. Záleží na tom, čemu dáváte přednost. Nezapomeňte ještě kříž připevnit k igelitce i v jejím středu, tedy v místě, kde se protínají tyčky. No a zbývá vám ještě jedno.

Bez ocasu to nejde

Drak by nebyl drakem, pokud by neměl ocas. Ten však neplní pouze funkci estetickou, ale drakovi poskytuje větší stabilitu a bude déle vítězit nad gravitací. K tomu vám poslouží zbytky igelitky, z níž si nastříháte proužky, které postupně budete přivazovat na konec dlouhého špagátu, což bude budoucí ocas. Mějte na paměti, že ocas by měl dosahovat desetinásobné délky draka.

Poslední úpravy

Pokud nemáte doma klubko vlasce, díky němuž budete draka pouštět, vyrobte si jej jednoduše tak, že si omotáte vlascem nebo provázkem silnější dřívko či ruličku od toaletního papíru. S pomocí jehly propíchnete igelitku asi centimetr vlevo i vpravo od svislé tyčky kříže, zhruba centimetr nad vodorovnou tyčkou. Jeden konec provázku provlečte  jedním otvorem ven a druhým dovnitř a přivažte ho k témuž provázku navolno. Potom můžete zapojit svou fantazii a draka si libovolně dozdobit. Pak už můžete vyrazit svého nového draka otestovat. A jestli se vám doma povalují haldy zbytečných igelitek, můžete si na ně vyrobit orignální držák. Jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47