Samorosty se mohou stát šperkem vaší domácnosti. Vytvořte z nich třeba svícny

 Dílna 
21. října 2019 14:39 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Zajímavé dřevo se může stát základem pro svícen Pinterest
Dřevo je velmi tvárný materiál a sluší každé domácnosti. Pokud toužíte po originálním doplňku, vyrazte do přírody a z nějakého zajímavě tvarovaného dřeva si pak doma vytvořte třeba svícen.

Práce se samorosty není složitá, ale jedno úskalí to má. Necitlivým zásahem můžete krásný kus dřeva proměnit v podivný kýč. Vždy je tak třeba postupovat s citem a řídit se pravidlem, že méně znamená více.

Kde najít samorost

Samorost můžete najít prakticky kdekoliv v přírodě. Jde o všelijak zajímavě pokroucené větve dřevin či zajímavě tvarované kusy dřeva nebo kořenů. Stačí tak vyrazit ven a pozorně se kolem sebe dívat.

Někdy máte štěstí a kus dřeva leží jen tak volně na zemi. Jindy se vám naopak hodí malá skládací pilka, silné nůžky, které dokáží ustřihnout i dva centimetry tlustou větev, nebo nůž.

Očistit dřevo je základ

Po přinesení samorostu domů je třeba oloupat kůru, dokud má kořen ještě mízu. Pokud je samorost například z větví či povrchu stromu již suchý, musí se nejprve namočit do vody. Kůra se pak snadněji oloupe.

Největší práce spočívá v perfektním očištění. K tomu můžete použít různé nástroje, hodí se vám ale i staré kartáčky na zuby nebo smirkový papír.

O vyhlazení se postará skleněný střep

Co se týká procesu vyhlazení dřeva, lepší než smirkový papír je sklo z rozbité láhve. Abyste předešli zranění, je dobré skleněnou láhev rozbít v igelitce a sklo držet zásadně v rukavici.

K opracování samorostu se vám sejdou také různé nože a dláta. Pamatujte na svou bezpečnost a nikdy neřežte proti tělu či ruce. O tom, jak si nože nejlépe nabrousit, jsme psali zde.

Povrchová úprava

Když máte samorost perfektně očištěný, můžete uvažovat o jeho povrchové úpravě. Nejlepší formou povrchové úpravy je pastování pastou na parkety nebo včelím voskem rozpuštěným v benzínu nebo v terpentýnu. Po zaschnutí se dřevo vykartáčuje do matného povrchu. Dejte si pozor, aby dřevo nevhodným nátěrem neztratilo svou přirozenou patinu. Pokud bude samorost vystaven povětrnostním vlivům, je třeba pro uchování dřeva jednou za čas zopakovat napastování, které odpuzuje vlhkost.

Svícny ze samorostu

Pokud se rozhodnete samorost vystavit jen tak, určitě neuděláte chybu. Pokud z něj ale budete chtít vytvořit svícen, postupujte obzvláště opatrně. Jak už jsme řekli, velmi snadno z původně krásného kusu dřeva vytvoříte nevzhledný kýč. Pokud ale máte v sobě alespoň trochu estetického cítění, určitě se vám svícen podaří vyrobit tak, že bude výsledek vypadat hezky. Inspiraci najdete v naší fotogalerii pod článkem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve