Nebojte se používat šicí stroj, zvládnout to s ním můžete i vy

 Dílna 
01. listopadu 2019 18:30 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky šicímu stroji můžete mít originální oblečení Depositphotos
Za dob našich babiček se bez něj neobešla skoro žádná domácnost. Dnes už ho má ale málokdo, případně je schovaný někde v koutě v šatníku nebo na dně skříně. Řeč je o šicím stroji, se kterým ženy v minulosti dokázaly zázraky. Nebojte se ho ale použít, zvládnout to s ním můžete i vy.

Šicí stroj vždy býval skvělým pomocníkem při výrobě neobvyklého oblečení nebo doplňků do domácnosti. Díky němu se dalo ušetřit při výměně zipu, při zkrácení kalhot nebo při úpravě záclon a závěsů. Aby dobře sloužil, je potřeba mu ale občas věnovat pozornost.

Přečtěte manuál

Šicí stroj má složitý mechanismus, do kterého se během práce s látkami zachytává prach a nitky. Proto je potřeba ho pravidelně čistit, pozornost je nutné věnovat pohyblivým mechanickým částem pod stehovou deskou a také oblasti cívkového pouzdra. Každá značka i verze strojů má nějaké odlišnosti, proto je potřeba postupovat podle doporučení uvedeném v manuálu. Když stroj vlastní chybou poškodíte, nebude se na něj vztahovat záruka.

Než se do údržby pustíte, je potřeba stroj odpojit od elektřiny. V opačném případě riskujete problémy a zranění. Zrovna můžete zkontrolovat stav kabelu k elektrickému přívodu a k pedálu, jestli není poškozený. Potom vytáhněte kousky látky ze stehové desky a nitě z horního i spodního navíječe. Poškození stroje může nastat i šitím s ohnutými nebo tupými jehlami, proto se na ně také musíte podívat.

Čištění stroje by neměla být ojedinělá záležitost, právě naopak. Čím častěji šijete, tím častěji ho musíte čistit a udržovat. Záleží na frekvenci šití, ale i typu používaných látek. Chlupaté textilie vám stroj zanesou rychleji. Snažte se proto část pod stehovou deskou čistit vždy po dokončení práce a okamžitě, pokud se objeví při šití problém.

Vysavač nepoužívejte

Občas odkryjte i místa, kam se jako uživatelé můžete dostat. Pomocí měkkého kartáčku odstraňte chuchvalce prachu a kousky látky a nití. Nepoužívejte ale vysavač, který by mohl zhltnout některou ze součástek, kterou už byste pak nemuseli najít. Sami se ale nepouštějte do utahování šroubků. Aby stroj správně pracoval, musí být správně seřízený. Proto je potřeba ho jednou za rok za dva odnést do autorizovaného servisu, kde vám ho seřídí a také promažou místa, kam se normálně nedostanete.

Olej pomůže před korozí stroje těla a prodlouží životnost. Nejprve ale zjistěte, jaký stroj doma máte. Ten s rotačním horizontálním chapačem má v sobě samomazná ložiska, a proto není nutné ho promazávat, pokud to není uvedeno v návodu jinak. Tento stroj stačí vzít pouze po dvou letech do servisu, nechat ho seřídit a promazat.

Speciální olej

Běžnější v domácnostech je typ s kyvným chapačem, který je nutné čistit i promazávat. Na promazání je speciální olej na šicí stroje. Pokud použijete jiný olej, můžete ho velmi poškodit. Při mazání dodržujte instrukce v návodu. Stačí jedna kapka na určené místo. Potom ale raději stroj vyzkoušejte a zkuste si ušít pár stehů na nepotřebné látce. Do ní se vsákne přebytečný olej, takže si pak neponičíte oblečení, které šijete.

Stroj nenechávejte ve vlhku. Zapomeňte tak na sklep nebo sušárnu. Pokud stroj nepoužíváte, chraňte ho před prachem. Nejlepší způsob je překrýt ho plachtou. Pokud máte stroj nový, můžete ho začít ihned používat. Nejdřív ale nechejte zaběhnout motor, aby se nespálil. První šití by tak mělo být bez látky a nití. Se zvednutou patkou šijete rovný steh na plný výkon jednu minutu. Potom už je stroj zaběhnutý a můžete ho používat, jak je libo. Jaké stroje nesmí chybět kutilovi v dílně, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve