Jak natírat kovy a jakou barvu zvolit, aby nový nátěr déle vydržel

 Dílna 
24. července 2020 10:00 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Na příliš zkorodovaný kov volíme speciální barvu na rez Pixabay
Snad v každé domácnosti se najdou kovové prvky, které potřebují čas od času obnovit nátěr. Jak správně natírat kovy, aby nový nátěr déle vydržel, si přečtěte v následujících řádcích.

Chceme-li obnovit vzhled železné branky, plotu nebo vrat, musíme povrch před nátěrem důkladně připravit. Nátěr totiž vydrží pouze na čistém, hladkém a suchém podkladu.

Existují však také kovy, které nenatíráme. Patří mezi ně hlavně měď a mosaz. Při oxidaci si vytvářejí vlastní ochrannou vrstvu a charakteristické zabarvení. Také na hliníku a zinku barva drží špatně. Musíme pro ně zvolit speciální barvy. Nízké povrchové napětí pozinkovaného plechu totiž brání přilnutí barvy.

Pokud natíráme již jednou natřený povrch, musíme jej nejen odmastit (mastnota brání dokonalému přilnutí barvy), ale také dobře odstranit původní nátěr, případně rez. Mastné plochy odmastíme technickým benzínem nebo ředidlem. Mechanické odstranění staré barvy provedeme ručně, pískováním nebo opalováním. Na kousky odlupující se barvy se dobře hodí kovová špachtle s ostrou čepelí a zakulacenými rohy. Kvalitní nátěr ochrání kov před rzí.

Na hůře přístupné plochy použijeme kovový kartáč, případně smirkový papír, abychom neudělali do povrchu rýhy. Nejhůře se natírají prvky v uměleckém stylu, kde je spousta záhybů a ozdob. Natírejte pozorně a pečlivě roztírejte, aby vám v ohybech nezůstávalo větší množství barvy.

Natírání venku

Při aplikaci nátěru v exteriéru je důležité vystihnout pěkné počasí s teplotou vzduchu 20 až 25 °C a vlhkostí pod 75 %. Pozor na vítr nesoucí částečky prachu! Nejlépe je pracovat, když je bezvětří. Mezi nátěry jednotlivých vrstev dodržujeme interval doporučený výrobcem. Obvykle je to 24 hodin u syntetických produktů, vodou ředitelné barvy mají interval asi 2 až 5 hodin.

Na nátěr složitějšího nebo drátěného kovového plotu si musíme pořídit parťáka. Nejlepší totiž je natírat plot dvěma válečky souběžně z každé strany. Základní nátěr provádíme ihned po zaschnutí podkladu. Zvolit můžeme antikorozní barvu, do ohybů a namáhaných míst naneseme raději více vrstev. Pak aplikujeme vrchní nátěr, který ochraňuje základní antikorozní barvu a zabraňuje pronikání vody k podkladu. V exponovaných místech natíráme opět ve více vrstvách.

Natírání v interiéru

Potřebujeme-li natřít kovové povrchy v domácnosti, je nejlépe pracovat v dobře větraném prostoru, abychom se příliš nenadýchali toxických látek obsažených v některých barvách. Tedy nejlépe v jarních nebo letních měsících. Barva bude také lépe zasychat než v zimě. Postupujeme stejně jako při práci venku, jen musíme někdy zvolit speciální štětce nebo přípravky. Např. na radiátory použijeme barvy ve spreji nebo štětec, kterým se dostaneme do všech míst.

Při odstraňování starého nátěru nám pomohou chemické odstraňovače, které stačí nanést a nechat působit určenou dobu. Uvolněnou barvu poté seškrábeme. Někdy se to nemusí podařit hned napoprvé, proces musíme opakovat. Po chemickém odstraňování povrch očistíme. Po alkalických odstraňovačích např. kyselinou citronovou, po ostatních odstraňovačích omyjeme povrch speciálním nitroředidlem.

Pokud natíráme příliš zkorodovaný povrch, volíme nátěr speciálně vyvinutý přímo na rez, který zajišťuje jeho aktivní ochranu až po dobu osmi let.

Nátěry

Email

Tepelně odolný email je určen pro vrchní nátěry kovových předmětů, především radiátorů a potrubí teplovodního ústředního topení. Rychle schne, snadno se aplikuje.

Disperzní barvy

Nejmenší námahu budete mít při práci s barvami disperzními a ředitelnými vodou. Rychle schnou, k úplnému vytvrdnutí dochází přibližně po osmi hodinách. Nevýhodou je jejich o něco nižší odolnost a kratší životnost. Proto je lepší v této kategorii hledat odolnější nátěry pro exteriér. Obecně jsou tyto barvy považovány za ekologické.

Syntetikum

Syntetické nátěry patří mezi barvy ředitelné organickými rozpouštědly. Po vyschnutí dosahují vysoké pevnosti a zároveň si zachovávají pružnost. Nevýhodou je o něco delší doba schnutí – k úplnému vytvrdnutí dochází přibližně po 24 hodinách.

Speciální barvy

Speciální barvy zvládají extrémní podmínky. Nadměrné vlhkosti a vysokému mechanickému zatížení odolají dvousložkové nátěrové hmoty – epoxidové, polyuretanové a polyesterové.

Na ochranné i dekorační nátěry radiátorů, kotlů, krbů, pecí, vodovodního i parního potrubí je vhodná vypalovací alkydová nátěrová barva na bázi polymerizovaných olejů a termostabilních silikonových pryskyřic, která má vysokou tepelnou odolnost.

Pro začátečníky

Je důležité mít dostatek barvy na určenou plochu. Pokud budete natírat větší plochu a budete potřebovat více plechovek, smíchejte obsah všech plechovek do jedné nádoby, řádně promíchejte. Získáte tak jednotný odstín. Teprve potom natírejte. Jak natírat třeba futra dveří, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod