Přilákejte do zahrady užitečné čmeláky. Postavte jim čmelín

 Dílna 
26. dubna 2020 10:50 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Čmeláci jsou stejně důležití opylovači jako včely Depositphotos
Čmeláci jsou velmi užiteční tvorové stejně jako včely. I oni opylují květy, zvláště takové, k nimž se včely nemohou dostat. Proto je dobré je mít také na zahradě. Zkuste je nalákat pomocí jednoduchého čmelína, který si snadno vyrobíte sami.

Čmelací žijí buď v suchém listí, suché trávě nebo nahromaděném mechu, ale také v kouscích teplo držícího materiálu, v senících, v úžlabích trámů nebo pod zemí. Milují opuštěné díry myší a dalších drobných savců. Bohužel, kvůli častému zásahu do krajiny pak přicházejí tito užiteční opylovači o své bydlení. Abyste čmelákům pomohli vyřešit problém s bydlením, můžete na zahradě postavit čmelín. Ten základní zvládne skoro každý trochu zručný kutil.

Stačí vám bedýnka

Na první pohled čmelín připomíná ptačí budku. Ale uvnitř je spousta věcí, které v ptačí budce nenajdeme. Pro zcela základní typ vám stačí obyčejná dřevěná bedýnka o rozměrech minimálně 25 x 25 cm, široká alespoň 2 cm. Aby čmeláci v zimě nezahynuli, je potřeba, aby čmelín dobře těsnil. Díky tomu zabráníte také vniknutí různých parazitů, kteří by mohli čmeláky zahubit. Proto kolem dokola čmelína dejte polystyren, stejně tak z vnější strany podlahy. A nezapomeňtě také na střechu, kde byste měli použít materiál odolný proti vlhku. Čmelín by měl mít uzavíratelný otvor, stejně tak vzletová a přistávací plocha. 

Interiér pro královnu

Vnitřek budky by měl být zařízen tak, aby se v něm cítila dobře také čmeláčí královna. Ta potřebuje mít chodbičku, která tak trochu připomíná myší díru. Použijte starou hadici od vysavače, kterou samozřejmě před použitím dobře vyčistěte. Stejně tak udělá dobrou službu husí krk. Chodbu veďte podél stěny, zatočte ji do pravého úhlu a vyústěte zhruba 4 centimetry od zadní stěny. Zbytek bedýnky vystelte do tří čtvrtin přírodním materiálem, například suchou trávou, listím, mechem, ale také bavlnou, vatou či koudelí. 

Kam s ním

Hotový čmelín je potřeba postavit na vhodné místo. Musí být chráněn před severními a západními větry, ale také nesmí být na přímém slunci. Ideální je polostín nebo stín pod listnatými stromy. Můžete jej umístit v zemědělských budovách, kůlnách či pod pergolu, na klidném místě, kde je jen ranní slunce. Podobně snadným způsobem můžete postavit také hmyzí domeček, o němž jsme psali zde.

Jak přilákat čmeláky

Na nové obyvatele čmelína můžete čekat, zda si sami hnízdo najdou, stejně tak si můžete koupit čmeláky od zkušených chovatelů. Nejpřirozenější cestou je čmelín samičce podstrčit do míst, kde hledají vhodného místo k hnízdění a počkat, zda si jej všimne a zabydlí se v něm. Nalákat je můžete také náhražkou květního nektaru, kterou připravíme jako 50% roztok sacharózy. Ten kápněte například na mycí houbu, případně na mělkou misku. Nic nezkazíte, pokud roztok aplikujete také na vletový otvor, případně na vršek čmelína.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod