Bez pracovního nářadí se na zahradě neobejdete. Co pořídít, aby vám šla práce od ruky

 Dílna 
01. července 2020 15:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bez pracovního nářadí se na zahradě neobejdete Depositphotos
Práce na zahradě někdy pořádně bolí. Opakujete stále stejné pohyby, hrozí proto přetížení svalů, šlach a kloubů. Může vám ale hodně pomoct dobré nářadí, které je z pevných kvalitních plastů, lehkého dřeva i kovu.

Které nářadí a nástroje by neměly chybět na žádné zahradě se dozvíte z následujícího článku.

Krásný trávník

Vzorově upravený trávník je chloubou zahrádkáře, ale bez správného nářadí toho nedosáhnete. Základním vybavením jsou hrábě. Hrábě mohou mít ploché hroty, které jsou určené pro hrabání menších a lehčích nečistot a hroty kulaté, které zvládnou i hrubší nečistoty.

Velkým odstraňovačem travních plstí a mechů jsou vertikální hrábě se zahnutými zuby, které se lehce zařezávají do travního drnu. Pro dokončení úpravu trávníku využijte menší ruční nářadí. Jsou to nůžky na trávu vhodné pro členitá místa, kde trávník upravíte bez poškození ostatních rostlin.

Vhodným pomocníkem je vyrývač plevele, který se zapíchne vedle plevele a snadným otočením se plevel uvolní a vytáhne ze země. Snadno si poradí i s bodláky či pampeliškou.

Bez nůžek to nejde

Nůžky budou ve vaší zahradě snad nejvíce využívaným nářadím. Při výběru je nutné se zamyslet, jak velké větve v zahradě nejčastěji stříháte, jejich velikost by měla být asi uprostřed uváděného maximálního rozsahu. Nůžky by měly vám pohodlně padnout do ruky a při jejich používání by nemělo docházet k námaze ruky.

Před nákupem je nejlepší nůžky vzít do ruky. Správnou velikost poznáte, pokud rozevřené nůžky položíte na dlaň a pohodlně dosáhnete palcem a prsty na obě ramena. Zahradní nůžky mohou být jednočepelové, které využijete pro stříhání suchých větví, či zkracování kořenů. Dvoučepelové nůžky s nimiž může být práce fyzicky náročnější, pak využijete na přesný střih čerstvých větví.

Jak o nářadí pečovat

Pokud chcete kvalitní nářadí, je nutné počítat s větší investicí. Proto byste se měli o nářadí starat, aby vám sloužilo dlouhá léta. Nůžky potřebují pravidelné ošetření brouskem a před zimou všechny části nůžek je dobré potřít olejem.

Nářadí, které přichází do kontaktu s hlínou, je nutné zbavit zbytků hlíny a rostlin. Kovové části ošetříte hadříkem namočený v oleji.

Pro nářadí je důležité najít si vhodné místo, kde bude uskladněno. Nejednoduší je umístění v nástěnných kapsách, kde je od sebe odděleno a chráněno. Větší nářadí je dobré uskladnit v zahradním domku nebo dílně. Pokud máte málo místa, můžete využít nářadí s odnímatelnou rukojetí. Budete potřebovat jednu nebo dvě rukojeti a nejrůznější násady, které jednoduchým způsobem -pomocí zaklikávacího systému - vyměníte. Dále čtěte: Bez motyky se neobejde žádný zahrádkář. Každý typ je ale vhodný k jiné práci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod