Kvůli drobnému poškození není třeba hned měnit celou tapetu. Zkuste ji opravit

 Dílna 
02. října 2019 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Poničené tapety lze většinou opravit Depositphotos
Máte v bytě tapety, ale všimli jste si drobných chyb v podobě roztřepených spojů, odlepených rohů nebo otvorů po hmoždinkách? Není nutné tapety hned měnit za nové, některé problémy vyřešíte pouhou opravou.

Drobná poškození na tapetě lze obvykle poměrně snadno odstranit. Vy tak ušetříte nejen peníze za novou tapetu, ale ušetříte si i práci se strháváním a lepením nové tapety. Na tapetě můžete opravit také různé skvrny nebo trhliny. Má to jeden jediný háček. Na větší opravy musíte mít po ruce zbytek tapety.

Nalepení rohů tapety

Pokud se hrubovláknité nebo papírové tapety odlepí v rohu, uvolněný kus tapety pomocí štětce dobře namočte vodou. Tím se tapeta poněkud roztáhne. Následně vezměte hotové disperzní lepidlo, natřete podklad a tapetu dobře přitiskněte.

Disperzní lepidlo na opravy je k dispozici také v tubě jako lepidlo na tapetové bordury nebo spoje.

Odstranění otvorů po hmoždinkách a malých trhlin

Rychle opravit můžete také otvory po hmoždinkách nebo malé trhliny. Hotový tmel naneste jednoduše přímo z tuby a hmotu pomocí špachtle rozetřete na poškozené místo.

Tubu s hotovým tmelem nezapomeňte před použitím prohníst, aby se hmota dobře promísila.

Opravy větších poškození

Podle velikosti poškozeného místa si vystřihněte náležitě velký náhradní díl. Přiložte jej ke stěně, respektive k poničenému kusu. Následně obě tapety (původní i novou) prořízněte, nejlépe pomocí odlamovacího nožíku. Pak vyjměte poškozenou starou část tapety. Pokud to nepůjde ručně, použijte nůž či nějakou špachtli. Jsou-li ve stěně nějaké nerovnosti, zarovnejte je pomocí tmelu nebo sádry.

Poté na místo původní tapety naneste lepidlo a přilepte náhradní kus tapety, kterou jste si před tím vyřízli. Nový kus musí přesně pasovat, nesmí se překrývat s původní tapetou. Tapetu silně přitiskněte tak, aby dobře přilnula k lepidlu.

Pokud se v okolí opravovaného místa po nalepení objeví zbytky lepidla, ihned je setřete, dokud nezaschne. O tom, jak oblíbené vliesové tapety dokáží dodat stěně šmrnc, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008